Съдът освободи 31 студенти, арестувани по време на протестите във Венецуела

Съдът освободи 31 студенти, арестувани по време на протестите във Венецуела

Тридесет и един студенти, арестувани в четвъртък по време на протести срещу президента Николас Мадуро, бяха освободени снощи, съобщи директорът на неправителствената организация "Форо пенал", Алфредо Ромеро, цитиран от Франс прес в понеделник.

"Съдията анулира изцяло арестите им", съобщи Ромеро в Туитът, пишейки от съда в Каракас.

Други седем студенти, арестувани в четвъртък, бяха освободени още в петък, припомни той.

"На път сме да докажем на страната, че става дума за съпротивително движение и заедно ще изградим различна Венецуела", заяви в Туитър Даниел Асканио, студентски лидер.

Студентите бяха арестувани в банка, където потърсили подслон, след като полицията разпръсна протеста със сълзотворен газ и стрелба със сачми. 89 души загинаха от началото на протестите срещу президента Мадуро, припомня АФП. Вчера в края на молитвата "Ангел Господен" на площад "Св. Петър" в Рим папа Франциск призова за край на насилието във Венецуела и за мирно и демократично решение на кризата.

Правителството обяви вчера 50-процентно увеличение на минималната работна заплата. Третото увеличение от началото на 2017 г. обаче не е достатъчно за компенсиране на инфлацията, отбелязва Ройтерс. Предвид спада на курса на боливара, увеличението означава 17-процентен спад на покупателната способност на населението.

Спадът на валутния курс засили тежката икономическа криза, при която милиони изпитват затруднения да намерят или да купят храна. Курсът на боливара спадна с 99,7 на сто след избирането на Мадуро през 2013 г., но неговото правителство обвинява за проблемите спекуланти и опозицията, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят