Съдът освободи арестувания шеф на БЧК

Софийският апелативен съд освободи от ареста председателя на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров. В петък бе променена мярката за неотклонение на Григоров от "задържане под стража" в "подписка". Мотивите за това решение са, че в събраните до момента доказателства няма данни за извършено престъпление от страна на Григоров, информираха допълниха от съда.

Григоров бе задържан на 3 февруари вечерта, след като преди това бе повикан на разпит за разпределяне на дарения за БЧК. На 6 февруари Софийският градски съд му наложи мярка за неотклонение "задържане под стража", като му бе повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Прокуратурата го обвинява, че през 2003-2005 г. е присвоил пари, вещи, ценности, в качеството си на длъжностно лице - дрехи от виетнамска фирма, предоставени за Главното мюфтийство, хранителни продукти от финландски благотворителни организации. Те, заедно с 2050 колета краве масло за мюфтийството в Кърджали, не били разпределени правилно.

Във вторник бе съобщено за втори обвиняем за участие в отклоняването на хуманитарни помощи от Българския червен кръст – бизнесменът Красимир Петров, а в четвъртък стана ясно, че има и трети заподозрян в аферата. Това е  Николай Панков, началник на кабинета на предишния главен мюфтия.

Междувременно служители на НСБОП, съвместно с Националната агенция по приходите /НАП/ и Изпълнителната агенция по лекарствата проведоха мащабна операция по случай за отклоняване на дарения за бедни и социално слаби. При операцията бяха извършени претърсвания на 14 обекта – складове и офиси на фирми. Разследващите органи са събрали достатъчно доказателства срещу директора на БЧК в отклоняване на пратки с хуманитарна помощ за бедни и социално слаби. По неофициална информация стойността на помощите възлиза на няколко милиона лева.

Споделяне

Още от България