Съдът освободи Недим Генджев от ареста, той прокле Филчев

Съдът освободи Недим Генджев от ареста, той прокле Филчев

Софийски градски съд (СГС) освободи във вторник Недим Генджев от ареста и му определи по-лека мярка за неотклонение - парична гаранция от 10 000 лева. Съдът смята, че той няма опасност да се укрие и не може да се направи извода, че ще извърши и други престъпления.

Бившият главен мюфтия бе задържан преди близо две седмици по обвинение в документна измама, чрез която е присвоил около 600 000 лв. от сметките на Главното мюфтийство.

Преди началото на заседанието Генджев заяви, че делото срещу него е политическа поръчка от ДПС, а бившият главен прокурор Никола Филчев се е намесил, защото са му обещали да отиде посланик в Казахстан.

Той няма да замине, но дори да замине, проклятието ми ще го настигне, заяви Генджев.

"Чист съм пред съвестта си. След “възродителния процес”, това е най-тежкото престъпление. Посегна се на главата на второто по големина вероизповедание. Това е политическа поръчка", каза Генджев във връзка с повдигнатите срещу него обвинения.

"Моето проклятие ще настигне Филчев не само в Казахстан, а и на Северния полюс. През 1992 година се опитаха да ме унищожат психически, а през 1997 година отново", допълни Генджев.

В определението си съдът констатира, че по делото има близо 15 взаимноизключващи се документа за това кой е легитимният ръководител на мюсюлманското изповедание у нас.

В мотивите си съдът установи, че е налице престъпление, но не и измама, за каквато твърди прокуратурата.

Документът, с който Генджев упълномощава сина си да изтегли парите от сметките на Главното мюфтийство, е издаден седмица преди Софийският апелативен съд (САС) да признае Недим Генджев за председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет, именно в каквото си качество е издал това пълномощно.

Генджев бе задържан на 15 февруари по сигнал на настоящия главен мюфтия Мустафа Хаджи, който е лоялен на лидера на ДПС Ахмед Доган. Скандалът между враждуващите крила в мюсюлманското изповедание гръмна след разкритията за афери с БЧК, които обаче се оказват свързани с дарения за Главното мюфтийство.

Споровете около легитимността на главния мюфтия

При задържането си Генджев – старши  аргументира тегленето на парите с решението на Софийския апелативен съд от 29 декември 2005 г., което обявява за легитимен Висшия мюсюлмански съвет, издигнал го за главен мюфтия, и с желанието си парите да не бъдат разхитени от сегашния мюфтия Мустафа Хаджи, който, според Генджев, е нелегитимен.

Шефът на Дирекцията по вероизповеданията към МС проф. Иван Желев тогава обясни, че засега легитимен главен мюфтия е Мустафа Хаджи, защото Софийският градски съд (СГС) е издал удостоверение за регистрацията му като такъв на 26 януари 2006 г.  

Издаването на удостоверението е станало в момента, когато от Главното мюфтийство са се усетили за изтеглянето на парите от сметките, извършено по нареждане на Генджев. Това става чак десет месеца след настаняването на Мустафа Хаджи в централната сграда на изповеданието на ул. “Братя Миладинови” в столицата.

На практика на 29 декември 2005 г. апелативният съд е отменил решението на градския съд, с което за легитимна е била посочена националната конференция на мюсюлманите в България, избрала под натиска на Доган за главен мюфтия Мустафа Хаджи. САС изрично е посочил, че законна е другата свикана конференция, избрала Недим Генджев за главен мюфтия. Това обясни по-рано пред Mediapool адвокат Иван Груйкин, като каза, че по този въпрос юридически спор не може да има. Още повече САС изрично е разпоредил на СГС да впише като единствено законен Висшия мюсюлмански съвет, издигнал за мюфтия Генджев. 

Същевременно фирменото отделение на СГС е издало удостоверението за регистрацията на Мустафа Хаджи, без да отчита решението на САС. Груйкин не обясни как това може да стане, но намекна, че не за първи път някои съдебни действия трудно могат да се обяснят от гледна точка на законосъобразността.     

Според хората на Недим Генджев фалшивите регистрации са правени от Софийския градски съд и по-специално от неговия председател Светлин Мхайлов, който бил зависим от адвокат Тодор Батков, защото той имал компромати срещу него.

Споделяне

Още по темата

Още от България