Съдът освободи от ареста шефовете на Общинска банка

Софийският градски съд освободи от ареста срещу най-леката мярка за неотклонение - подписка, председателят на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов и един от изпълнителните директори на банката, Васил Пиралков. В неделя магистратите отхвърлиха всички основания на прокуратурата да държи с белезници двамата банкери. Те бяха арестувани в четвъртък по обвинение за престъпление по служба, заради прехвърлянето на акции от банката от две общински дружества, ощетило столичната община.

След почти безпрецедентно шестчасово заседание, съдебният състав с председател Емилия Колева обяви, че няма нито една предпоставка Павлов и Пиралков да бъдат задържани под стража.

Според магистратите, представените от прокуратурата доказателства по никакъв начин не водят до обосновано предположение, че двамата са извършили престъплението по чл.282, ал.3 от Наказателния кодекс. Прокуратурата твърди, че те не изпълнили задължения, произтичащи от устава на банката за прехвърляне на акции, но въпросните разпоредби от устава не са императивни, заяви съдия Емилия Колева.

Според нея, няма и доказана опасност Любомир Павлов и Васил Пиралков да се укрият или да извършат друго престъпление, защото са спазвали изрядно процесуално поведение. Те доброволно са предали исканата от тях документация, явили са се и са съдействали на разпита, не са осъждани.

Заради тези причини, съдът освободи доведените с белезници Павлов и Пиралков от следствения арест и им наложи мярка за неотклонение подписка. Решението може да бъде протестирано от прокуратурата в 3-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

На излизане от съдебната зала Любомир Павлов коментира, че винаги е вярвал в българското правораздаване. Преди това той обяви, че иска делото да е максимално публично и няма намерение да се укрива.

По-рано прокурор Георги Христов, който се яви в залата, отрече казаното от адвоката на Павлов Илиян Василев, че снощи в следствения арест е разпоредил на медицинските екипи да изключат медицинската система на обвиняемия, ако няма опасност "той да умре".

Както се разбра, късно вечерта в петък Павлов бе прехвърлен от следствения арест в болницата на затвора и поставен на системи заради влошеното му здравословно състояние и поради отказа му да се храни. Днес по време на съдебното дело адвокатът му представи и медицинско удостоверение за влошеното здраве на клиента си, но то бе оспорено, защото е издадено от секретаря на ССД д-р Милан Миланов.

ДСБ опровергава спекулации на адвоката на Павлов

Междувременно през уикенда адвокатът на Любомир Павлов Илиян Василев засили спекулациите, че арестът на неговия клиент е провокация на партията на Иван Костов към главния прокурор Никола Филчев, осъществена чрез подчинени на обвинител №1. Аргументът на Василев бе, че оказалите се несъстоятелни до момента обвинения на прокуратурата повтаряли едно към едно сигнала за Общинска банка, подаден от съветниците на ДСБ в Столичния общински съвет. Това била и причината обвиненията към Павлов да се сменят на три пъти, като последното му било предявено, докато той е бил на системи.

По думите на адвоката, първоначално Павлов е обвинен че е нарушил чл. 37 и чл. 38 от устава на банката, а той съдържа само 36 члена. После градският прокурор Бойко Найденов заяви, че е нарушено изискването на устава при продажбата на акции първо да се предложат на всички останали акционери, да се изчака 60 дни и след това да се осъществи сделката. Това съществуваше в стария устав на банката, но през 2001 г. той е променен и изискването е отпаднало, заяви в неделя адвокат Василев. Той допълни, че едва в събота две следователки са открили разминаванията и обвинението срещу Любомир Павлов отново е сменено.

"Прокурорите на България не могат да си позволят да лъжат и да правят своите обвинения от несъществуващи актове. Бойко Найденов, предоверявайки се на хората на Костов, изложи прокуратурата", заяви адвокат Василев.

Думите му веднага бяха опровергани от общинският съветник от ДСБ Вили Лилков. Той напомни, че още в сряда - когато групата внесе сигнал в прокуратурата, текстът на самия сигнал бе разпространен на медиите. Той гласи: "Във връзка с публикации в медиите и информация, получена в СОС, че са извършени сделки по прехвърляне на акции, собственост на общински търговски дружества към частни фирми, предлагаме на прокуратурата да извърши проверка и да установи истинността на информацията и да се произнесе нарушен ли е обществения интерес".

Никъде в сигнала не сме цитирали никакви членове, напомни Лилков.

Софиянски изненадващо предложи приватизация на Общинска банка чрез борсата

Междувременно в неделя столичният кмет Стефан Софиянски предложи изненадващо Общинска банка да се приватизира чрез фондовата борса. Преди десетина дни Столичният общински съвет реши да продаде целия си дял в банката на стратегически инвеститор. Тази опция обаче изглежда малко вероятна, ако общината не успее да си върне дяловото участие от над 75%, които са контролния пакет.

Идеята си за продажба чрез борсата Софиянски аргументира с необходимостта банката да бъде бързо и добре приватизирана, за да се избегнат по-нататъшните спекулации с нея. По думите му, така ще се възвърне и доверието в дясното управляващо мнозинство в София.

В същото време, от партията му ССД предлагат Столичният общински съвет да създаде работна група, която за два месеца да провери как точно е станала смяната на собствеността в Общинска банка. Зад това предложение досега не е застанала нито една от останалите общински групи.

Проверяват се възможности за разваляне на тайните сделки, ощетили София

По време на многобройните си коментари през уикенда, общинските съветници от ДСБ и от Гергьовден намекнаха, че не са се изчерпали възможностите за разваляне на сделките, станали зад гърба на СОС и чрез които общината загуби мажоритарния си дял в Общинска банка.

Вили Лилков от ДСБ и Любен Дилов син от Гергьовден обясниха, че ако има свързани лица между двете общински фирми, продали тайно акциите в банката и частните акционери, които са ги купили, разрешение за сделките е трябвало да даде Банков надзор на БНБ. Второ евентуално основание за разваляне на сделките е ако изкупилите общинските акции "Софийски аптеки" и "Софстрой" са го направили чрез заем, а не със собствен капитал.

Ако тези възможни варианти се окажат юридически факт, общината ще може да възстанови мажоритарния си дял в Общинска банка и да се опита да го продаде на стратегически купувач.

На извънредното заседание на СОС във вторник СДС и БСП ще настояват спешно да се свика акционерно събрание на Общинска банка, обявиха съветниците Стефан Иванов и Мичо Райковски.

Според Иванов, на него общината трябва да смени двата от тримата членове на Надзорния съвет, колкото ѝ се полага съобразно нейните 71 %. Втората цел на общото събрание е да се направи опит да се промени устава на банката, според който мажоритарният пакет са цели 75 % от акциите. Той призна, че със сигурност ще се очакват проблеми от държателите на частните над 25% от капитала на Общинска, но по думите му поне чрез Общото събрание тези хора щели да излязат от анонимността.

Общинският съветник от НДСВ Атанас Тасев обаче бе доста скептичен за реалните възможности на СОС да промени патовата ситуация в банката. За да се промени устава, трябва да гласуват 75% от акционерите, а общината вече не ги притежава. Частните акционери също не могат да предприемат каквото и да било, защото общинският дял ги стопира, обясни Тасев.

По думите му, продажбата на акциите от двете общински дружества е стратегически план, отдавна замислен, при който организаторите му печелят при всички положения.

Вили Лилков от ДСБ също бе скептичен за възможностите на СОС да разнищи случая. Той припомни, че Общинска банка е отказала да даде информация и да отговори на въпросите на временната комисия на СОС, която през миналата година проверяваше дейността на общинските фирми. Затова и съветникът от ДСБ Стефан Беязов не е подписал заключителния доклад на комисията.

Лилков заяви, че тази е основната причина съветниците от ДСБ да сигнализират прокуратурата, въпреки критиките на партията към институцията на Филчев по принцип. Той допълни и че това е единствената институция, към която може да бъде отнесен подобен сигнал.

Всички общински съветници, с изключение на тези от партията на Софиянски ССД, бяха единодушни, че на извънредното си заседание СОС трябва да обяви и смяна на шефовете на "В и К" и "Пътища и съоръжения", позволили си да джиросат акциите тайно от общината, както и на общинското дружество "Софинвест", през което са минавали част от тези прехвърляния. Те се заканиха да дадат на прокуратурата шефовете на тези фирми.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?