Съдът освободи от ареста задържаната за катастрофата на "Тракия"

Съдът освободи от ареста задържаната за катастрофата на "Тракия"

Софийският апелативен съд освободи Цвета Таскова срещу гаранция от 5000 лв. Тя бе задържана, след като предизвика катастрофата с автобус на магистрала "Тракия" на 13 април, при която загинаха шестима души, а  23-ма бяха ранени. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдията по делото Весислава Иванова прецени, че макар през 2009 г. Таскова да е глобена за шофиране след употреба на алкохол, постоянното ѝ задържане в момента би било твърде тежка мярка за неотклонение.

Съдът постанови и забрана на обвиняемата да напуска страната, за да гарантира, че тя няма да се укрие от органите на досъдебното производство.

Основният мотив на съда да постанови пускането под гаранция беше, че разследването няма да приключи в срока, който по закон обвиняем може да бъде държан в ареста - два месеца.

До момента е установено със сигурност, че шофираният от Таскова автомобил "Рено Меган" е ударил при изпреварване автобуса на фирма "Юнион Ивкони" отстрани.

Назначените автотехнически експертизи трябва да дадат отговор на въпроса защо се е стигнало до отклоняването на колата и дали само това е причинило излизането на автобуса в канавката.

Съставът на апелативния съд прие, че има обосновано предположение Цвета Таскова да е съпричастна към предизвикването на катастрофата. Това става ясно от нейните показания, на спътника ѝ в колата, свидетелите от автобуса и техническата експертиза. Те са показали, че катастрофата е станала, тъй като Таскова е загубила контрол върху колата си.

Обвинението е за престъпление по непредпазливост. Обвиняемата не е нарушила правилата за движение по пътищата, не е имало и агресивно поведение или хулиганство, аргументира се още съдът за налагане на по-леката мярка за неотклонение.

Свидетели по делото описват Таскова в позитивна светлина, като порядъчен гражданин, спазвал законите. Според магистратите инцидентът е с изолиран характер.

На основание на тези аргументи съдебният състав прие, че постоянен арест би бил самоцелна, ненужна и непропорционална мярка за неотклонение спрямо Таскова.

Цвета Таскова се яви с нов адвокат на обжалването на мярката – бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. След заседанието той каза, че състоянието ѝ не е добро "като на всяко едно нормално човешко същество".

"Всеки един шофьор рискува да стане причинител на катастрофа, никой не иска такова нещо, но на всеки може да се случи. Нещастна е, защото се е стигнало до един такъв тежък резултат. В крайна сметка толкова много загинали, пострадали, всеки един човек би се чувствал зле", коментира Кокинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България