Докато се чака окончателното решение за екстрадицията

Съдът освободи под гаранция исканата от САЩ Гергана Червенкова

Тя бе обвинена за нелегална онлайн търговия с лекарства след посещение на Цветанов в Щатите

Гергана Червенкова отива към съдебната зала. Сн.: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) реши във вторник да освободи под гаранция от 1000 лева Гергана Червенкова, за чиято екстрадиция САЩ настояват след последното посещение отвъд океана на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в края на миналата година.

 

По време на съдебното заседание съдът се позова на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приемайки напълно аргументите на защитата.

 

Магистратите се аргументираха, че след като една мярка подлежи на контрол, тя може и да бъде променена, ако се приеме, че са налице основанията за това.

 

Тъй като членовете на състава Лада Паунова, Стефан Илиев и Калинка Георгиева записаха в мотивите си, че Червенкова е с чисто съдебно минало, има изрядно процесуално поведение и няма опасност да се укрие и да извърши престъпление, те отмениха наложената ѝ най-тежка мярка за неотклонение. От прокуратурата също поддържаха искането на защитата.

 

След произнасянето на САС съпругът на Гергана - Димо обяви, че веднага отива да изтегли от банка парите за гаранцията ѝ: "Плащаме гаранцията и отиваме да я вземем, после ще вземем и децата, те сега са при баба им и дядо им".

Добави и, че много се е надявал мярката ѝ да бъде променена, защото престоят ѝ в ареста е "безсмислен, безумен". "Просто заради това, че не си изпълняват ангажиментите американците една невинна жена прекара два месеца в ареста", заключи съпругът на Гергана.

 

Червенкова е в следствения арест от началото на май, след като за последно бе задържана от МВР през декември м.г., а Цветанов обяви пред медиите, че бил разкрит "основният организатор" на българо-американска организирана престъпна група за пране на пари. Впоследствие бившият силов министър дори обвърза задържането и екстрадирането ѝ в САЩ с отпадането на визите за български граждани.

 

По време на досегашните заседания на съда по казуса ѝ обаче стана ясно, че Червенкова просто е редови служител във фирмата "BG Global Services", която извършва в България част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com, който е бил разследван от американските власти.

Защитата изясни пред съда, че Червенкова работи към българската компания на трудов договор, без да има каквито и да е управленски правомощия като финансов мениджър, но въпреки това през май Софийският градски съд постанови тя да бъде екстрадирана в САЩ, където я заплашва присъда от 68 години затвор по обвинението.

На втора инстанция обаче САС отложи окончателното произнасяне по случая, като изрично поиска от американските власти доказателства и допълнителни гаранции, че обвинителният акт на прокуратурата в Ню Йорк е изряден, както и че Червенкова няма да бъде заплашена от смъртно наказание.

По време на последното заседание на апелативните съдии по искането за екстрадиция, проведено на 23 май, магистратите констатираха, че в изпратените до България документи липсва подпис на окръжния прокурор на южния район на Ню Йорк Приит Барара и поиска това също да бъде коригирано.

Съдът настоя и за превод на 11-та поправка на Конституцията на САЩ, която дава право на американските граждани да бъдат съдени по избрана от тях най-благоприятна юрисдикция, както и за информация дали това право важи и за чужди граждани, които ще бъдат съдени в САЩ.

Окончателното решение на САС по искането за предаването на Червенкова на американските власти беше отложено с месец, докато не бъдат получени всички изискани документи по казуса. Американските власти обаче забавиха отговора си.

Споделяне

Още по темата

Още от България