Съдът освободи задържаните при акция ″Лихварите″

Софийският градски съд (СГС) освободи от ареста срещу "подписка" осемте мъже, задържани при акцията "Лихварите".

При тази поредна акция на МВР бяха намерени списъци с имена на длъжници с дължимите от тях суми и дати на отпуснатите заеми. Полицията откри и 15 дебитни карти с пинкодове и три лаптопа. Иззети бяха печат и щемпел на софийски нотариус и запис на заповед, документи на лизингови автомобили, кочани с фактури и компютри, около 1 кг злато, над 30 000 лева, списък с лични данни на вероятни длъжници, скица на имот с предварителен договор, четири патрона - калибър "9х19", и две полицейски униформи.

Сред задържаните при акцията са двамата братя Росен и Румен Димитрови - носители на световни шампионски титли по самбо. Румен стана европейски шампион в Минск тази година, а през 2009 г. - световен шампион и европейски шампион по бойно самбо. Росен е треньор - световен шампион по бойно самбо за 2007 и 2008 г., европейски шампион по бойно самбо за 2008 година.

Освен братята при акцията бяха задържани още шестима души - Михаил Апостолов, Георги Воденичаров, Владимир Владимиров, Лъчезар Лозанов, Камен Миланов и Ивайло Миладинов.

В мотивите си да ги освободи от ареста съдът записа, че ″няма обосновани предположения за авторство на деянията, в които са обвинени″. Част от веществените доказателства, иззети при извършените по делото множество претърсвания и изземвания, не бяха предоставени на съда, стана ясно в съдебната зала.

Съдът посочи още в определението си, че не е описана част от реквизитите на иззетите записи на заповед. За някои от тях не става ясно кога са издадени, за какви суми са издадени, от кого са подписани и чие вземане обезпечават. При това положение само фактът, че някакви записи на заповед се държат и съхраняват от определени лица, не може да представлява доказателство, че тези лица са извършили престъпление, смята съдът.

За да съберат доказателства срещу групата, освен специални разузнавателни средства разследващите са ползвали и трима свидетели с тайна самоличност.

Прокуратурата може да протестира освобождаването на обвинените пред Апелативния съд.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?