Съдът отговори: Лютви Местан е като Цветан Цветанов

Съдът отговори: Лютви Местан е като Цветан Цветанов

Ръководството на Софийския апелативен съд (САС) излезе в петък с остра декларация срещу нападките на Лютви Местан срещу съдията, пуснал под домашен арест Октай Енимехмедов. Магистратите директно обвиниха лидера на ДПС, че се държи по начина, по който се държеше Цветан Цветанов към съдебната власт, докато беше на власт.

"В правова европейска държава, каквато България претендира да е, са недопустими изявления от страна на политически лидер, според които "част от общия сценарий за съдебен терор срещу една определена сила е и пускането на Октай Енимехмедов под домашен арест веднага след оправдателната присъда", се казва в декларацията.

Съдиите напомнят, че работят единствено по закон и доказателствата по делата.

"За него (съда - бел. ред.) не са от значение политическите или други пристрастия нито на подсъдимите и обвиняемите, нито на лицата, оглавяващи партии, парламентарни групи или групировки, били те корпоративни или медийни", се казва в позицията на САС, подписана от нейния председател Веселин Пенгезов.

Съдът вижда в изказването на Лютви Местан опит за натиск и внушения към обществото, че решенията на магистратите са повлияни от фактори, които не са свързани със закона и доказателствата.

"Ръководството на съда припомня, че бе принудено да направи подобно съобщение през есента на 2010 г. по повод изявления на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка с конкретно дело, решено по закон от тричленен състав на Софийския апелативен съд. Към днешна дата това се налага заради внушения, правени публично от лидера на ДПС Лютви Местан по конкретно дело, решено по закон от тричленен състав на Софийския апелативен съд", пише в позицията.

Софийският апелативен апелативен съд възрази през октомври 2010 година срещу внушенията на Цветанов по повод делото срещу т.нар. "Октопод".

Ръководството на САС допълва по повод изявлението на Лютви Местан, че съжденията на партийния лидер имат връзка единствено с предизборната кампания, в която съдът няма място.

"Подобни изявления обаче имат негативно влияние върху българските граждани, както и върху облика на страната в международен аспект. Независимо от опитите на представители на изпълнителната власт да "насочват" съда за негови определения или решения, магистратите от Софийския апелативен съд ще продължат и занапред да се съобразяват единствено със закона и доказателствата по случаите, които разглеждат като компетентна институция", пише в позицията на съд.

Това е първата позиция на институция от съдебната система по повод скандалните изказвания на лидера на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?