Съдът отхвърли искането на Тръмп за възобновяване на имиграционната забрана

Сн. БГНЕС

Апелативен съд в Сан Франциско отхвърли иска на министерството на правосъдието на САЩ за незабавно възстановяване на действиетона президентския указ за имиграцията, предаде Асошиейтед прес.

Съдът поиска щата Вашингтон и правителството на президента Доналд Тръмп да представят допълнителни аргументи до понеделник следобед.

Решението на апелативния съд означава, че действието на президентския указ остава спряно и че юридическите битки около указа ще продължат поне и през следващата седмица, отбелязва агенцията.

В събота вечер Министерството на правосъдието на САЩ официално обжалва съдебното решение, което временно блокира изпълнителната заповед на президента Тръмп за затягане на имиграционната политика.

Искането на федералното правителство за временно спиране на решението, произнесено предишния ден от съдия Джеймс Робарт в Сиатъл, щата Вашингтон, бе внесено в Девети окръжен федерален апелативен съд в Сан Франциско.

Съдия Джеймс Робарт блокира указа на президента Доналд Тръмп, забраняващ за 90 дни в САЩ да бъдат допускани граждани на седем държави с предимно мюсюлманско население.

След това Държавният департамент на САЩ съобщи, че отменя временната визова забрана и разрешава на всички пътници с валидни визи да влизат в страната.

Департаментът уточни, че е взел това решение, след като е бил информиран от министерството на правосъдието за съдебното решение от петък, предаде Асошиейтед прес.

Засега хората, засегнати от ограничителната мярка, и притежаващи валидна виза могат да пътуват до САЩ, посочи държавният департамент.

Визите на около 60 000 чужденци от въпросните седем държави (Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен) бяха временно анулирани след изпълнителната заповед на Тръмп.

"Отменихме временното анулиране на визите", заяви представител на държавния департамент, цитиран от Ройтерс. "Тези лица с визи, които не са физически отменени, сега могат да пътуват, ако иначе визата е валидна", добави представителят.

След решението на съда в телеконферентна връзка граничните служби са съобщили на авиокомпаниите, че могат да започнат да работят както преди указа.

Лицата от тези страни притежатели на редовни визи могат вече свободно да се качват на самолети, пътуващи към САЩ, а авиокомпаниите в момента осъвременяват информацията на сайтовете си, за да отразят промяната, каза служителят, който пожела анонимност.

В събота Тръмп нападна федералния съдия от Сиатъл, който отмени за територията на цялата страна заповедта му. "Мнението на този т.нар. съдия, с което на практика се отнема прилагането на закона от нашата страна, е отвратително и ще бъде отхвърлено!", написа той в профила си в "Туитър".

По-късно пък той прогнозира, че неговото правителство ще спечели обжалването на съдебната заповед.

В името на безопасността на нашата страна ще спечелим, заяви Тръмп пред репортери във Флорида, малко след като министерството на правосъдието внесе жалбата си в съда в Сан Франциско.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят