Съдът отхвърли паричните претенции на Р. Петков към Юрген Рот

Съдът отхвърли паричните претенции на Р. Петков към Юрген Рот

Състав на Софийския районен съд не допусна гражданския иск за 10 000 лева, с които бившият вътрешен министър Румен Петков иска да бъде обезщетен от германския разследващ журналист Юрген Рот. В понеделник бе даден ход на делото в отсъствието на Петков и Рот. Делото за клевета, което червеният депутат заведе заради откъси от книгата на германеца "Новите български демони", ще продължи на 16 април.

Гражданският иск на Румен Петков не бе допуснат за разглеждане, защото в тъжбата си той не е обяснил как точно е изчислил нанесените му щети.

През 2008 г. журналистът написа в своя блог и в книгата си "Новите демони", че тогавашният български вътрешен министър бил замесен в търговия с амфетамини и че имал контакти с мафията. В резултат на това самият Румен Петков заяви пред българските медии, че Юрген Рот е "лъжец, циник, безгръбначно мекотело и нищожество" и заведе дело срещу германския журналист.

На съдебното заседание в понеделник защитникът на Рот призова като свидетели бившия шеф на ГДБОП и сегашен началник на митниците Ваньо Танов, бившия главен секретар на МВР Илия Илиев и осъдения за наркотрафик Будимир Куйович.

Съдът допусна разпита на всички поискани свидетели като отхвърли протеста на представителите на Петков да не бъде допуснат Куйович. Неговите процесуални представители излязоха с аргументи, че довеждането на сърбина ще затрудни съдебната охрана, а и предвид статута му на осъждан, твърденията му ще бъдат поставяни под съмнение. Те не бяха приети с обяснението, че предварително няма как да се знае какво точно ще каже Куйович, а затрудненията за съдебната охрана не са предмет по производството.

Илиев и Танов са призовани с идеята да потвърдят част от изнесената в книгата на Рот информация. Двамата бяха потвърдени като съотносими към делото заради изявленията, които са правили пред парламентарната вътрешна комисия по време на скандала "Куйович". Сръбският наркотрафикант също бе призован заради твърденията си, че бившият министър му е искал пари.

Ген. Танов поддържа твърденията си и към момента, дори наскоро, покрай операция "Октопод" и задържането на Алексей Петров, разказа как бившето ръководство на МВР начело с Румен Петков е подавало информация към разработвани лица и по този начин им осигурявало политически чадър.

От своя страна защитата на Румен Петков поиска да бъде призован като свидетел лидерът на БСП-Плевен Васил Антонов. Той ще трябва да свидетелства по изнесената информация в книгата на Рот, че като вътрешен министър Румен Петков е забранил на плевенската полиция да проверява фирмите му. От РДВР-Плевен ще бъде поискана и информация дали има налична такава писмена заповед.

В своята тъжба до съда Румен Петков е написал, че са го злепоставили "твърденията" на Рот за покровителството на Васил Антонов, за близостта му до Маргините, за парите, които бил получавал от петролни фирми. Като доказателства бе приложен материал на електронното издание на "Дневник", написан по откъси от книгата на германския журналист. Адвокатът на Юрген Рот заяви, че това не са "твърдения", а изказване на лично мнение.

Охрана за журналиста

Междувременно гражданската "Асоциация за свободно слово "Анна Политковская" призова в понеделник българските власти да гарантират сигурността на германския разследващ журналист, ако той реши да присъства на делото. Призивът е отправен до Борис Велчев и Цветан Цветанов.

От "Анна Политковская" припомнят думите на Румен Петков по адрес на Рот, че "лъжецът, клеветникът, мошеникът трябва да бъде удрян през устата, през пръстите, през всички части на тялото". Според организацията тези думи са достатъчен повод да се назначи полицейска охрана на германския журналист.

"Тази недвусмислена заплаха беше отправена по-малко от два месеца след жестокия опит за убийство на журналиста Огнян Стефанов с чукове и железни тръби, който потресе България и предизвика реакцията на международни правозащитни организации. Известно е, че до ден днешен убийците на Огнян Стефанов не са заловени и наказани", се казва в писмото на организацията.

Асоциацията припомня, че в миналото заради неясни заплахи е била осигурена охрана за лидера на ДПС Ахмед Доган и за Младен Михалев – Маджо.

"В този контекст, при наличието на откровена заплаха към Юрген Рот и знаейки за доказаните връзки на Румен Петков с лица, обвинени в рекет, изнудване и формиране на организирана престъпна група, ние считаме, че Юрген Рот има основание да се опасява за своята сигурност и трябва да му бъде осигурена охрана", се казва в писмото.

Организацията настоява главният прокурор и вътрешният министър да отговорят публично на отправения апел.

Самият Юрген Рот също заяви миналия месец, че няма сигурност за живота си в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?