Съдът отхвърли споразумение между прокуратурата и разпътен поп

Пловдивският районен съд отказа да одобри споразумение между прокуратурата и обвинен в хулиганство свещеник от Първомай. Това съобщиха от съда в понеделник. Първоначално в хода на досъдебното производство срещу Емил Мильонов е повдигнато обвинение за  блудство, но по-късно е променено в хулиганство от прокуратурата.
Споразумението е предвиждало условна присъда от две години лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Свещеникът е обвинен, че през март и април тази година в Първомай е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Деянията му се отличавали с изключителен цинизъм.

Съдът е приел, че споразумението противоречи на закона и отказва да го одобри. С него не биха се изпълнили целите, които законът възлага на наказанието от гледна точка на генералната превенция. Освен поправително - превъзпитателния ефект към спазване на закона и добрите нрави, което наказанието следва да има по отношение на дееца, то трябва да е така отмерено, че да има и необходимия предупредителен и принудително възпиращ ефект, е мотивировката на магистратите.

Делото е върнато на прокуратурата, съгласно изискването на закона в такива случаи, добавят от Пловдивския районен съд.

Споделяне

Още от България