Съдът отхвърли жалбите срещу изборите в София

Съдът отхвърли жалбите срещу изборите в София

Административният съд в София отхвърли във вторник всички жалби на участниците в изборите срещу решението на Общинска избирателна комисия (ОИК) за избирането на Бойко Борисов за столичен кмет. Дела заведоха “Атака”, Демократическата партия, Зелената партия и независимият кандидат Георги Вълчев.

В съдебното решение се казва, че два пъти е била дадена възможност за представяне на доказателства, че вотът е опорочен, но жалбоподателите така и не са подкрепили твърденията си за съществени нарушения на изборната процедура.

Те не са оспорили истинността на протоколите от нито една столична секция. Съдът счита, че повторното преброяване на бюлетини трябва да се допуска само по изключение, а не да се налага като правило.

По повод  жалбата на “Атака” за нарушения при транспортирането и предаването на бюлетините в ОИК, както и за прозрачността на бюлетини, Административният съд счита, че протоколите са оформени по правилата, а тайната на вота е била осигурена.

Протестът на “Зелената партия”, които твърдят, че служители МВР са упражнявали репресия спрямо техни кандидати, е отхвърлен поради липса на предоставени доказателства.

С надлежната помощ на аритметиката е отхвърлена жалбата на Демократическата партия за наличието на голям брой недействителни бюлетини. Съдът посочва, че спечелилият на първи тур кандидат за кмет Бойко Борисов е получил 202 800 гласа, а кандидатът на Демократическата партия - 6 566.

“След като разликата между двамата кандидати за кмет е 196 234 гласа, а броят на недействителните бюлетини е 17 711, а на бюлетините без пликове - 9 576, дори и хипотетично да се приеме, че всички тези бюлетини биха били действителни и подадени за кандидата на жалбоподателя, пак не биха променили крайния изборен резултат, се казва в диспозитива на съдебното решение.

 То може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд в срок от една седмица.

Преди ден ДСБ и СДС обявиха местния вот в столицата като най-опорочения от 1990 година насам. Според тях основен виновник е шефката на ОИК Диана Зулчева.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?