Съдът отхвърли жалбите срещу рушенето на незаконните постройки в Несебър

Отхвърлени са жалбите на осем жители на Несебър срещу заповедите на Регионалната дирекция за национален строителен контрол за събаряне на незаконните надстройки над къщите им, съобщиха в петък от Бургаския административен съд.

Определенията на съда от предишния ден за оставяне на исковете без уважение могат да бъдат обжалвани пред тричленен състав на Върховния административен съд в срок от седем дни от уведомяване на засегнатите.
Жалбата срещу решението на строителния регулатор бе внесена ден след като на 15 ноември започна акция по събарянето на нередовните надстройки на шест къщи и два незаконни магазина в стария Несебър. Действията на държавата бяха съпътствани от протести на засегнатите жители, които провокира полицейска акция по море и последващи протести и подписка за изваждане на античния град от закрилата на ЮНЕСКО.

Междувременно общината успя да убеди нередовните собственици сами да премахнат незаконните строежи, за да не пострада целостта на домовете им при принудително разрушаване.

Споделяне

Още от България