Съдът отказа да екстрадира близкия до братята Куаши по обвинението му за отвличане

Фриц-Жоли Жоашен. Сн. БГНЕС

Хасковският окръжен съд отказа в петък да екстрадира французина Фриц-Жоли Жоашен, който призна, че се познава с братята Куаши, ликвидирани в Париж след атентата срещу реакцията на "Шарли ебдо".

Отказът на магистратите да предадат издирвания мъж на френските власти е по обвинението му за опит за отвличане на собственото му дете.

Съпругата на Жоашен - Зайнем Сиоар, е подала сигнал в края на 2014 г., че мъжът ѝ се опитва да изведе 3-годишния им син в Сирия. Според френските разследващи мъжът е планирал да въведе сина си в идеите на радикалния ислям.

По нашите закони обаче това престъпление - извеждане на сина му зад граница, не е наказуемо и затова е отказана екстрадицията.

"В България не познаваме престъплението отвличане на дете от родител с неговото съгласие, върху което той има пълни родителски права. Отделно от това има един списък в закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест от престъпления, за които не се изисква двойна наказуемост. В този случай българският съд е задължен да не преценява дали има престъпление в България, или не. Това престъпление не попада и в кръга от тези изброени подробно престъпления", обясни прокурорът по делото Дарина Славова.

Съдът обаче не се произнесе по второто искане за екстрация на Жоашен, по обвинението му в тероризъм. Причината бе, че от петък тече тридневен задължителен срок, в който Жоашен има право да преосмисли съгласието си за екстрадиране. Той се възползва от принципа на особеността и ще може да бъде разследван във Франция единствено за това престъпление.

Екстрадицията е въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от главния съд в Париж получена в нашата прокуратура на 11 януари. Обвинението на френските магистрати е за участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. В заповедта бе посочено, че малко преди отпътуването му от Франция, Жоашен е имал контакти с единия от братята терористи Куаши – Шериф.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?