Съдът отказа да екстрадира таджикски опозиционер

Варненският окръжен съд отказа в четвъртък да екстрадира Аннадурди Хаджиев, който има руско и таджикско гражданство, съобщиха от съда.

Съдът прецени като неоснователни исканията на властите в Туркменистан, които са обвинили Хаджиев  в длъжностно присвояване на 40 милиона щатски долара от националната банка на страната, когато е бил зам.-председател на банката.

Магистратите отмениха и временното задържане на Хаджиев, наложено му на 21 март тази година. Аргументите на съда са, че още през 2003 година в България е прекратено наказателното производство срещу Хаджиев за същите обвинения.

Отново през 2003 г. Варненският съд е отказал да екстрадира бившия банкер с мотива, че в родината си той ще бъде преследван заради политическата си дейност.

В четвъртък съдът изслуша аргументите на туркменистанските власти и защитата на Хаджиев, който има хуманитарен статут на бежанец, намерил закрила у нас от политическите репресии в неговата родина.

Бившият банкер е член на ръководството на опозиционната партия "Ватан". Като свидетел в залата беше изслушан и Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет и член на УС на фонда на ООН за защита и предотвратяване на изтезанията, който представи констатациите на международните правозащитни организации.

Решението на съда може да бъде обжалвано от прокуратурата в едноседмичен срок. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?