Съдът отказа да отстрани шефовете на Общинска банка

Софийският Апелативен съд отказа да отстрани от постовете им шефовете на Общинска банка Любомир Павлов и Васил Пиралков, обвинени от прокуратурата в нарушение на служебните задължения.

Окончателното решение на магистратите, което не може да се обжалва е, че председателят на Надзорния съвет на банката Павлов и един от тримата изпълнителни директори Пиралков няма да пречат на разследването, ако продължат да изпълняват задълженията си във финансовата институция.

Според Любомир Павлов, цитиран от БТА, заради делата около Общинска банка цената ѝ в обявената процедура за приватизация е спаднала. Доверието в банката е запазено, но не мога да кажа, че се наблюдава трайна тенденция за отлив или прилив на нови клиенти, коментира Павлов.

По време на заседанието на съда в сряда адвокатите на Павлов и Пиралков представиха копия на писма от Столичната следствена служба, изпратени до Общинска банка, с които се изискват документи от банката, както и копия на обратните отговори, с които се изпращат исканите материали. Съдът прие доказателствата, които според двамата адвокати показват неаргументираността на прокурорските опасения, че Павлов и Пиралков могат да пречат на разследването.

Пред съда Любомир Павлов заяви, че са спазени всички нормативни актове и не е отказано съдействие при разследването. Васил Пиралков допълни, че в качеството си на изпълнителен директор нямал право на разпоредителни действия и затова нямало логика да е извършвал престъпления.

Споделяне

Още от България