Съдът отказа да призове вътрешния министър като страна по дело за досиета

“Никога не съм бил свързан с Държавна сигурност и не съм извършвал дейност за нея. Като председател на Българския Бизнес Блок (БББ) получих съвет под формата на заплаха да спра политическата си дейност, за да не ми извадят нещо. Това заяви в сред пред Софийския административен съд Кристиян Кръстев, който обжалва решението на Комисията по досиетата, с което е обявен за секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност (ДС). Без да уточнява имена, след заседанието Кръстев  заяви пред журналисти, че “съветът” бил дошъл от “червено - синята мъгла” и е предаден от неин функционер.

Кръстев бе осветен като агент на Софийско градско управление на МВР като агент Марио в началото на септември, когато комисията обяви съпричастните народни представители към репресивния апарат на компартията. Жалбоподателят е депутат от БББ в 37-то Народно събрание.

Това е второто дело, което се води срещу Комисията по досиетата. В първия случай друг състав на Софийският административен съд отмени нейното  решение за областния председател на ГЕРБ във Варна Павел Димитров. Един от мотивите беше, от нищо не ставало ясно, че ДС е Държавна сигурност. След това председателят на комисията Евтим Костадинов заяви, че върху съда се окозва натиск от лица, засегнати от закона за досиетата.

Думите на Костадинов дадоха повод на Кръстев да заяви пред съда, че медиите оказват натиск върху магистратурата да не се занимава с решенията на комисията. Кръстев дори посъветва съдията да си направи самоотвод, “ако ѝ е повлияно”.

Това предложение не бе възприето от съда, който отхвърли и искането на юрисконсулта на Комисията по досиетата в процеса като трета заинтересована страна да бъде конституиран и министърът на вътрешните работи. Аргументът на юрисконсулта бе, че документите, на чиято база Кръстев е обявен за агент Марио, са предоставени на комисията от МВР.

Според Кръстев решението на комисията е взето въз основа на копия от документи, които нямат доказателствена стойност, а оригинали въобще липсвали. “Имат три листчета и извадка от страница на някаква книга”, коментира Кръстев и настоя комисията да представи оригиналите на документите, които били създадени, за да го компроментират”.

Трябва да се отбележи, че комисията се произнесе за свързаността на областния председател на ГЕРБ във Варна също на базата документи, предоставени от министерството на Румен Петков, който обаче не издържаха в съда. Тогава Евтим Костадинов заяви, че очаква реакция от МВР, каквато все още няма.   

Към момента не е изпълнено законовото изискване ведомствата, които държат архивите на ДС, да ги предадат на Комисията по досиетата. Затова към момента този орган работи единствено въз основа на материали, предадени от съответните министерства и спецслужби.

Заради събирането на още доказателства делото на Кръстев бе отложено за януари. През декември в съда обаче влиза още едно подобно дело – на депутата от “Атака” Станислав Станилов, който обжалва решението на Комисията по досиетата, която обяви, че е работил за ДС като агент Светлин.

Споделяне

Още по темата

Още от България