Съдът отказа да пусне от затвора осъдените за смъртта на Чората

Съдът отказа да пусне от затвора осъдените за смъртта на Чората

Върховният касационен съд (ВКС) е отхвърлил искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде спряно изпълнението на присъдите на петимата полицаи, осъдени за смъртта на Ангел Димитров-Чората в Благоевград през 2005 г. Бившите полицаи – някогашният шеф на БОП-Благоевград Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков, бяха осъдени на по 7 години и влязоха в затвора.Цацаров поиска делото да бъде възобновено с аргумента, че присъдите са несправедливи, както и да бъде спряно изпълнението на присъдите.

Заседанието за възобновяване на делото е насрочено за 14 юни. Междувременно ВКС се е произнесъл по искането петимата да излязат от затвора. Според съдиите няма основание това да се прави. Те считат, че излежаването на присъдата няма да нанесе "вредни последици" на петимата, докато се вземе решение дали делото да бъде възобновено. Смятат и че престоят им в затвора няма да попречи на съда да провери дали присъдата е справедлива.

"В обобщение – искането на главния прокурор за спиране изпълнението на горепосочената влязла в сила присъда при релевираните доводи, е неоснователно", пише в мотивите им.

Сега остава съдът да се произнесе дали делото трябва да се възобнови. В искането на Цацаров се посочва, че петимата са осъдени, без да е станало ясно кой какво точно е направил, за да причини смъртта на Димитров, който почина от задушаване след ареста му при полицейската операция "Респект", разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

Прокуратурата твърди и че в действията на полицаите не е имало умисъл. В окончателното съдебно решение бе записано, че Димитров е удрян и притискан към земята от служителите.

"За да е извършено убийство при евентуален умисъл, е необходимо деецът да е допускал настъпването на смъртта на пострадалия и въпреки това да се е отнасял безразлично към този резултат. Конкретиката на настоящия казус не сочи подсъдимите да са предвиждали или допускали като възможен резултат на съзнателно предприетите действия по задържане на пострадалия настъпване на смъртта му включително и като последица на упражнената за целта сила. Нанесените удари, макар и причинили значителен брой телесни увреждания, нямат характеристики на застрашаващи живота и не са могли дори и в съвкупност да причинят смъртта на Димитров", пише в искането на Цацаров.

Споделяне

Още от България