Съдът отказа да пусне предсрочно от затвора скандалния Будимир Куйович

Наркотрафикантът, спомогнал за оставката на Румен Петков от МВР, доизлежава още 4 г.

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) отказа във вторник да освободи предсрочно от затвора скандалния черногорски наркотрафикант Будимир Куйович.

През февруари 2010 г. той бе осъден от Върховния касационен съд (ВКС) на 16 години зад решетките и 220 000 лв. глоба по обвинение, че с трима свои български съучастници са участвали в организирана престъпна група за наркотрафик между 15 октомври и 29 декември 2007 г.

Заедно с него бяха осъдени Михаил Янков (15 години и 200 000 лв. глоба), Стойко Дойчев (10 години и 100 000 лв. глоба) и Николай Писков (10 години и 100 000 лева глоба).

Към момента черногорецът е излежал над 8 години и 8 месеца от присъдата си, като от нея се приспадат и още 3 години заради факта, че е работил зад решетките. Така до излежаване на пълното наказание му остават малко над 4 години и 3 месеца или по-малко от една трета, което му дава право да поиска предсрочно освобождаване.

Защитата му пледира пред съдия Доротея Кехайова от СГС, че Куйович е осъзнал грешката си и се е поправил, както и че поведението му през последните 5 години е безупречно и той не е наказван за провинения. Заради това и от миналата година той е настанен в затворническото общежитие в Казичене. В допълнение адвокатите отбелязаха, че докато Куйович излежава присъдата си, са починали и двамата му родители, а трябва да се грижи за двете си деца.

Според прокуратурата обаче в случая е налице само едната предпоставка за условно предсрочно освобождаване – да са изтърпени две трети от наказанието. Другото обаче – да има доказателства, че осъденият се е поправил – липсва, заяви пред съда обвинителят Андрей Янкулов. Добави и, че остатъкът от присъдата на наркотрафиканта е значителен. В същата посока бе и изказването на представителката на затворническата администрация.

Този довод изтъкна и съдът, мотивирайки отказа си да освободи предсрочно Куйович. Според съдия Кехайиова осъденият действително показва добри резултати в поправянето си, но те не се отличават със стабилност и устойчивост при постигане на целите от индивидуалния му план.

СГС не прие и довода на защитата, че клиентът им е демонстрирал положителна промяна, връщайки се в общежитието в Казичене, след като бил пуснат в домашен отпуск. По този повод съдия Кехайова отбеляза, че ако не беше го сторил, щеше да му бъде ангажирана наказателна отговорност. Определението ѝ не е окончателно и може да се обжалва в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд (САС).

"Куйович, Муйович, Уйович..."

След ареста му на 31 декември 2007 г. Будимир Куйович забърка грандиозен политически скандал, който в крайна сметка спомогна за оставката на тогавашния вътрешен министър Румен Петков през следващата 2008 г.

Черногорецът твърдеше, че проблемите му със закона са започнали, тъй като спрял да плаща рушвети на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров и на самия Румен Петков. Появи се и информация, че силовото ведомство е издали на Куйович фалшив паспорт, с който той безпроблемно е влизал и се е подвизавал в България.

По този повод тогавашният вътрешен министър "роди" легендарната си фраза: "Куйович, Муйович, Уйович – всеки, който завършва на тази сакрална сричка, да излезе и да каже – моите отношения с Иван, Стоян, Петров и Драган са такива!"

В крайна сметка скандалът бе окончателно потулен след осъждането на черногореца по изпитания метод – чрез парламентарна проверка. През март 2010 г. комисията за контрол на ДАНС заключи, че Куйович е излъгал, че е плащал на висши полицаи, за да си върти търговията с наркотици.

За проверка, но извършена от прокуратурата, настояваше самия Румен Петков, който заподозря, че "върху Куйович е работено, за да твърди точно определени неща". Той зададе и няколко риторични въпроса – вярно ли е, че с черногореца са водени разузнавателни беседи след арестуването му, има ли документи за това в МВР и ДАНС и вярно ли е, че по разпореждане на висш ръководител на ДАНС наркотрафикантът е воден неколкократно в агенцията преди делото във ВКС.

Именно върху тези въпроси се съсредоточиха и депутатите от комисията за контрол на ДАНС, привиквайки на изслушване бившия ръководител на службата Петко Сертов. След това ротационният председател на комисията Иван Костов обяви пред медиите, че Куйович е изведен от затвора и закаран в ДАНС при спазване на всички правила, както и че той очевидно е подвел прокуратурата и агенцията в опит да постигне някакво разбирателство с обвинителите за облекчаване на собственото си положение.

Споделяне

Още от България