Съдът отказа да пусне предсрочно от затвора Вальо Топлото

Съдът отказа да пусне предсрочно от затвора Вальо Топлото

Софийският градски съд отхвърли в сряда искането на бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров – Вальо Топлото за предсрочно освобождаване от затвора.

До края на присъдата му остават десет месеца, но съдия Величка Цанова заключи, че превъзпитанието на затворника все още не е приключило. Поради това освобождаването му би попречило за изпълнението на целите на наказанието. Магистратът все пак отчете, че у Вальо Топлото се забелязват положителни промени. По искането му затворническата администрация бе дала отрицателно мнение.

В края на ноември 2015 година Валентин Димитров влезе в затвора да изтърпява 3-годишна ефективна присъда. Тя бе наложена за злоупотреба със служебно положение и нарушаване на Закона за обществените поръчки при сключването на общо 17 договора за рекламни материали. От действията му са настъпили щети за "Топлофикация – София" за над 320 хиляди лева.

По това дело Вальо Топлото бе признат за виновен, че е разпилял имущество на общинското дружество и е харчил за луксозни стоки като джет, джакузи, скъпи сирена и алкохоли, козметични аксесоари, лекарства и хранителни добавки.

Още при произнасянето на присъдата бе ясно, че Димитров трябва да излежи само две години зад решетките, защото бе престоял в ареста една година по време на разследването.

Пред съда бившият шеф на "Топлофикация" отбеляза, че делата срещу него се точат вече 11 години, а някои тепърва започват в съдебна фаза. Той обясни, че така можело да влезе и в книгата на "Гинес". Съдът не обърна внимание на тези аргументи, но за сметка на това прие за доказателство спечеленото от него първо място в конкурс за великденска картичка в затворническото общежитие в Казичене.

Вальо Топлото каза, че шефът на затвора не смеел да даде положително мнение за освобождаването му, защото нямало да си получи след това заплатата. Димитров обясни на съда, че всичко това се случвало заради медийния му образ. Накрая той каза, че "играе ролята на Вальо Топлото" за медиите, но нямал нищо общо с този образ.

"На 61 години съм и искам да обърна внимание на себе си. Имам и заболявания", каза Вальо Топлото.

Съдът обаче не прие тези негови аргументи и отчете, че лежането в затвора се отразява добре на осъдения, защото той няма нарушения, учи немски и участва във всички организирани тържества в затвора. Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България