Съдът отказа да регистрира ръководството на СДС

Съдът отказа да регистрира ръководството на СДС

Софийският градски съд (СГС) е отказал да впише новото ръководство на СДС начело с Мартин Димитров, което поставя под допълнителен натиск сключеното от него коалиционно споразумение с ДСБ, станало повод за бурни раздори в партията и искания за оставката му.

Новината за съдебния отказ съобщи самият Димитров на рождения си ден в понеделник. Той и привържениците му акцентираха върху недопустими политически констатации в мотивите на VI-ти състав на фирменото отделение на СГС, което поражда съмнения, че съдът изпълнява политическа поръчка на БСП и ДПС.

СДС обжалва това решение пред Върховния касационен съд (ВКС), като се надява на обективна и адекватна преценка, а освен това и на бърза реакция, тъй като изборите наближават. Петнайсти май е срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в евроизборите.

Димитров каза, че засега не обсъждат варианта, в който това решение на СГС ще бъде потвърдено от ВКС.

Докато трае обжалването на съдебния акт, Мартин Димитров все така няма да има правомощия да подписва самостоятелно решения и ще трябва да разчита на пълномощно от бившия лидер Пламен Юруков, който е открит противник на коалицията с ДСБ.

Членове на СДС твърдят пред Mediapool, че от понеделник сутринта Юруков води разговори с различни хора от партията и мобилизира подкрепа за реално отстраняване на Димитров или поне упражняване на ефективен натиск за прекратяване на коалицията с ДСБ и самостоятелно участие в изборите.

Натискът идва от БСП и ДПС

Мартин Димитров призова всички демократи да се "ядосат" и "разгневят". Виждате, че се прави всичко възможно, за да няма обединена и силна десница. Днес в парламента се прави опит да се вдигне прагът за коалиции, непрекъснато се търсят начини десницата да бъде дестабилизирана къде отвън, къде от хора вътре в нея, които са уплашени, че ще останат извън следващия парламент, коментира още Димитров.

Той апелира към магистратите да запазят достойнството на българския съд и на съдебната система.

Политически изводи на съда?

Димитров цитира пасажи от решението, в което магистратите коментират, че "тайният вот не е демократичен" по отношение на вземането на партийни решения и избор на ръководство, че "преки вътрешно-партийни избори не са правени в България" и т. н.

Съдът е взел решението си на 9 април, но по неизвестни начини още на 1 април едно електронно издание "научи", че регистрацията на ръководството на СДС ще бъде отхвърлена, което бе прието като лошо скроена първоаприлска шега.

В мотивите към отказа за вписване на новото партийно ръководство четем още:

"В нарушение на забраната на чл.25 ал.2 във връзка с чл.25 ал.1 т.З от ЗЮЛНЦ (Закон за юридическите лица с нестопанска цел), Националната конференция на ПП "Съюз на демократичните сили" се подменя с т.н. Национална комисия за провеждане на вътрешно-партийни избори (НКВИ). Тази комисия и нейните структури по места нарушават императива на закона и провеждат никога непровеждани в други политически партии и в ПП"СДС" т.н. вътрешно-партийни избори за председател на ПП"СДС" и членове на НИС при пряко тайно гласуване".

По-нататък съдията продължава:

"Съдът счита, че с провеждането на т.н. вътрешнопартийни избори се заобикалят правомощията на Върховния орган на партията ( Националната конференция). Подменя се императивът за кворум и мнозинство, съгласно чл.27 и чл.29 ал. 1 от ЗЮЛИЦ във връзка с §2 ПЗР (преходните и заключителни разпоредби) на ЗПП Закона за политическите партии), а с това се избягва възможността за съдебен контрол, съгласно чл.25 ал.4 от ЗЮЛНЦ. При провеждането на т.н. вътрешнопартийни избори "анонимността е гарантирана", което обстоятелство никак не е демократично."

В заключение съдията от фирменото отделение Димана Йосифова прави следния извод:

"Разпоредбите на представения Устав, на основание на който са проведени Първите вътрешнопартийни избори и приети решения на НИС и НС са неясни, неточни и противоречиви. Не дават основание на съда да приеме, че това е устройствен акт на Партия със сериозни политически амбиции".

В същото време прокурорът по делото се произнася в подкрепа на регистрацията на новото партийно ръководство, тъй като са изпълнени всички изисквания на Закона за политическите партии.

Юристи коментираха пред Mediapool, че взетите досега решения от ръководството на СДС са легитимни, включително и подписването на споразумението с ДСБ за общи листи на изборите. Както досега Мартин Димитров и НИС могат да продължат да работят, без обаче да са легитимни решенията, които биха се взели от отношение на външни субекти.

Част от ръководството на СДС са оптимисти, че Юруков ще упълномощи Димитров да взема решения без да му прави особени проблеми и ще се откаже от опити за вътрешен преврат в своя полза. Други обаче са на обратното мнение, а в същото време структурите на двете партии в страната се чувстват несигурни и объркани.

Бившите депутати от СДС Димитър Йорданов и Димитър Димитров, който напуснаха синята група заради разрив с Мартин Димитров, коментираха, че още преди вътрешните избори за ново партийно ръководство, са настоявали те да бъдат отложени, тъй като ще бъдат незаконни.

Проблемът е, че приетият нов устав на СДС не е бил вписан в съдебния регистър, а в него пише, че провеждането на вътрешни избори може да се стане едва след вписването му в съда, обясни Йорданов.

Според него легитимно е само старото ръководство на Юруков, което трябва да измъкне СДС от "юридическата каша, в която се забърка”. Националният съвет трябва да бъде свикан отново, но в стария му състав. Всички решения на новия Национален съвет на СДС, включително одобреното споразумение с ДСБ, са незаконни и нелегитимни, каза още Димитър Йорданов.

По думите му цялата отговорност в момента е в легитимния лидер на партията Пламен Юруков и стария НИС на СДС.

Костов: Има начин да се противодейства с политически средства

Управляващите са решили да откраднат тези избори, така както откраднаха бюджетните пари от излишъка и европейските фондове, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов в парламента.

"Правят го в случая в тази зала с конкретни предложения в избирателния закон и в съда с абсолютно непозволения опит да бъде спряна регистрацията на СДС за изборите и по този начин да се саботира явяването на дясната коалиция на тези избори. Това няма да успее. Това не се прави със средствата на съда. Има политически действия за противодействие и ние ще противодействаме с тези политически средства. Има как да бъде решен този въпрос”, каза Костов.

На първо място, ДСБ застава категорично зад споразумението със СДС, одобрено на два път от Националния съвет на сините. В този смисъл тази дясна коалиция е легитимна. Тя трябва да бъде отстоявана от целия СДС, както ще бъде отстоявана от нас, каза Костов.

На второ място той изрази очакване всички в СДС, които имат отношение към явяването на изборите, да не тръгнат по линията на саботирането на собствената си партия да не участват в изборите.

"Но дори и да се тръгне в тази посока, пак има противодействие от политическо естество”, заяви Костов.

С голямо учудване прочетохме в съдебното решение аргументи като тези, че "тайният вот не бил демократичен", и че "уставът не бил подходящ за една партия с амбиции", каза Димитров пред репортери в парламента.

Когато българският съд се ангажира с подобни твърдения, неговата независимост е загубена и става въпрос за политическо вмешателство, допълни той.

За нас е ясно, че натискът идва от БСП и ДПС, и е насочен срещу създаването на демократично управление в България, каза лидерът на СДС.

Партията ще информира европейските институции за решението на СГС и смята, че то най-вероятно ще стане част от следващия доклад на ЕК във връзка с независимостта на съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?