Съдът отказа да спре вписването на "Росенец" като плаж

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) е отказал да спре предварителното изпълнение на заповедта на шефа на службата по геодезия и кадастър в Бургас за вписване на земите около резиденцията на Ахмед Доган като плаж. Магистратите са потвърдили решението на административния съд в Бургас, който постанови същото.

Предварителното изпълнение на заповедта се обжалваше от фирма "Стрейтлайн" на архитекта Калин Тихолов, която е официалният собственик на летния сарай. И на първа, и на втора инстанция жалбата им бе отхвърлена. В определението на ВАС е записано, че посочените аргументи са относими към съществото на спора, т.е. дали имотът трябва да се води земеделска земя или плаж, а не към предварителното изпълнение.

"В случая не са представени доказателства, обосноваващи основателност на искането за спиране. Изложените доводи в частната жалба касаят евентуални неудобства за оспорващото дружество при стопанисване на сградите, които не съставляват "значителни или трудно поправими вреди", пише съдът.

Плаж или не

Че плажът пред резиденцията на Доган се води земеделска земя се разбра след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов "дебаркира" в гумена лодка и бе изгонен от охранителите на почетния председател на ДПС от НСО. Акцията на Иванов предизвика бурна реакция и бе една от причините за продължилите месеци наред антиправителствени протести миналата година.

След скандала бе направен опит за вписване на плажа като такъв. В началото на годината активисти отидоха на почистят тревата от плажа заради подозрението, че тя е била изкуствено засадена, за да се представи по-лесно имотът за земеделска земя.

Спорът на практика не е решен. С последното си определение съдът се е произнесъл само за предварителното изпълнение на заповедта за вписване. Дали тя да се изпълни вероятно ще се решава в друго дело.

Инстанции

Това не е единственият съдебен спор около имота, възникнал след миналогодишните скандали. Община Бургас искаше да направи и пътя до сарая частен, но след протестите набързо се отказа от намерението си. Направи го по такъв начин, че даде възможност за обжалване.

Жалба срещу решението на общинарите бе подадена. Бургаският съд я отхвърли. След това обаче дойде решението на ВАС, който върна делото обратно в местния административен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България