Съдът отказа двойно обезщетение за атентатите срещу Световния търговски център

Федералният съд в Манхатън вчера постанови, че атаката срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г. е била едно застрахователно събитие, а не две, както твърди наемателят на сградата Лари Силвърстейн, така че той не може да получи двойното обезщетение, за което претендираше, съобщиха световните агенции.

От 9 февруари т. г. Силвърстейн води дело срещу застрахователите на близнаците, като твърди, че сградата е била обект на два атентата, което означава, че той трябва да получи двойно обезщетение от 7 млрд. долара. Застрахователите смятат, че става въпрос за един и същ атентат.

Вчера съдът се произнесе в полза на 8 от застрахователите на Световния търговски център. Осемте застрахователни компании представляват застрахователни премии за над 1 млрд. долара от общата застрахователна полица на Силвърстейн на стойност 3,5 млрд. долара.

За три от застрахователните компании съдебното решение бе в полза на Лари Силвърстейн, а за основния застраховател на сградите - Суис ре обсъжданията ще продължат, тъй като вчера не се стигна до решение. Очаква се да има втори процес на Силвърстейн срещу застрахователите, които не бяха включени в първия.

Положението се усложнява допълнително от факта, че Силвърстейн е станал наемател на близнаците малко преди 11 септември 2001 г. и застрахователните договори не са били напълно готови.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес