Съдът отложи делото на Мирослава Тодорова срещу Цветанов

Пловдивският районен съд отложи за 25 юни делото за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, което беше заведено от председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Според съдия магистрата, Цветан Цветанов е разгласил неверни и позорящи я обстоятелства, свързани с работата и дейността ѝ като представител на обществена организация.

По време на заседанието адвокат Даниела Доковска, която е повереник на съдия Тодорова поиска да бъде изготвена фоноскопска експертиза на предоставеното на съда DVD с изказването на Цветанов, която има за цел да свали изказването му на хартия.

Тя предостави и документи от делото срещу Васил Маникатов, както и протоколи от процеса срещу "Наглите". От тях става ясно, че въпреки, че е бил обвинен, че организира и ръководи група за разпространение и трафик на хероин от килията си в Софийския централен затвор режимът му е ставал все по-лек и той дори е могъл да работи на външен обект.

Вътрешният министър Цветан Цветанов беше представляван от адвокат Десислава Добрева, която преди това е водила и дела на председателката на Софийски градски съд Владимира Янева. Тя не представи становището си по жалбата с мотив, че иска да се запознае с представените от другата страна днес доказателства.

Адвокат Доковска поиска от съда делото да се гледа приоритетно предвид факта, че става дума за уронване престижа на съдия, който продължава да решава дела. Съдията-докладчик по делото Екатерина Роглекова, която е шеф на наказателното отделение в районния съд, каза, че делото ще се гледа приоритетно и го отложи за след два месеца, като всяко друго частно наказателно дело, което се гледа в Районния съд в Пловдив.

Решението делото да се гледа в Пловдив е на върховния касационен съд, тъй като Тодорова е съдия в Софийския градски съд. Конкретният повод за завеждането му бяха две последователни интервюта на Цветан Цветанов, в които той обвини Мирослава Тодорова, че обслужва интересите на организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на Васил Маникатов. Съдия Тодорова не претендира за обезщетение, но ако министър Цветанов бъде осъден по заведеното частно наказателно дело, той може да бъде глобен от държавата с до15 хил. лв. и наказан с обществено порицание. Цветан Цветанов и Мирослава Тодорова не са длъжни да се явят лично пред съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България