Заради неявяването на основния свидетел

Съдът отложи делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) отложи в сряда първото заседание по делото за подкуп срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов и общинския съветник от Плевен Методи Петков заради неявяването на основния свидетел по казуса Светослав Илчовски, който се оказа нередовно призован.

"Не мога да коментирам, доколкото разбрах - не е бил призован. Нямаме никаква връзка, виждали сме се веднъж само", коментира лаконично Аврамов пред медиите.

По думите му делото срещу него е поръчка на бившите му съпартийци. Попитан кои по-точно, ексдепутатът отново не беше конкретен: "Едни определени хора се обърнаха срещу всички. Времето показа кои са тези хора".

Според обвинителния акт срещу Аврамов той на няколко пъти е поискал и получил подкупи между 6 и 17 юли м.г., сам и в съучастие с Петков. Двамата са станали част от корупционна схема, за да упражнят влияние на шеф на областната дирекция "Земеделие" в Монатана – Зорница Александрова и на полицейския началник в Монтана – Даниел Псалтиров, твърди прокуратурата.

Обвиненията срещу бившия депутат се основават главно върху показанията на земеделеца от Кнежа Светослав Илчовски. Той намеси в корупционния скандал и бившия зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова.

В началото на юли м.г. Илчовски подава сигнал срещу Аврамов за изнудване, който му е поискал 100 000 лева и 3000 декара от нивите му, за да разреши проблема с арендата на земята край село Стубел, община Монтана. Илчовски говори и за стройна схема за изнудване от страна на ГЕРБ.

Пред медиите той обясни, че докато е бил изнудван от Аврамов, получил и безплатен съвет, за да си решава по-големите проблеми, да ходи в Сърбия и да дава по-тлъсти суми на депутатката Искра Фидосова, чийто съпруг е сърбин. Фидосова отрече да е намесена в схемата с изнудване и изземане на бизнес, а прокуратурата така и не я включи в разследването си.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?