Съдът отложи делото срещу бившия министър на транспорта Вилхелм Краус

Софийският градски съд (СГС) отложи в сряда делото срещу министъра на транспорта в правителството на Иван Костов Вилхелм Краус, съобщиха от съда. Отлагането се е наложило, защото адвокатите на Краус не са се запознали с превода от английски на документите, изискани от "Ръководство на въздушното движение" (РВД). Съдът е преценил, че това ще възпрепятства пълноценното участие на подсъдимия в процеса.

Вилхелм Краус е обвинен от Съдийската градска прокуратура по чл. 219 от Наказателния кодекс за безстопанственост.

Като транспортен министър Краус допуснал държавното РВД да бъде ощетено със 7 770 537 лв., установили следователите. Това станало с 2 договора за ползване на хотел-ресторант "Копитото" на Витоша от РВД.

Делото срещу Краус бе образувано през януари 2002 г. за прегрешения от 1997 г. и 1998 г. Първоначално той е обвинен за тежко престъпление по служба заедно с Валентин Вълков, Живко Желязков и Антонина Костова от РВД. През 2003 г. обвинението е променено на безстопанственост, а материалите срещу хората от РВД са отделени. 

При голямата промяна в правителството на Костов Краус бе сменен на поста от Антоний Славински, като транспортът бе обединен със съобщенията в едно министерство.

Следващото заседание на съда ще бъде на 20 февруари.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?