Съдът отложи делото срещу шефовете на Първа частна банка

Софийският районен съд отложи за 11 юни делото срещу Венцислав Йосифов и Управителния съвет на фалиралата Първа частна банка (ПЧБ) поради неявяване на част от защитниците на обвиняемите.

На 11 юни съдът ще се произнесе и по искането на адвокатите на обвиняемите делото да бъде прекратено.

Обвиняеми по делото за престъпления по служба са Венцислав Йосифов, Емилиян Димитров, Михаил Стефанов, Орлин Георгиев, Кирил Григоров, Йордан Йорданов, Искра Андонова, Драгомир Димитров, Eмилия Арменкова и Димитър Белчев.

Обвиненията са по член 282, алинея 3 от Наказателният кодекс .

Срещу Венцеслав Йосифов, Драгомир Димитров и Емилиян Димитров се водят отделни следствени дела по обвинения за допуснати неправомерни кредити, които са включени в общото обвинение.

В обвинителния акт се твърди, че подсъдимите в период от 1991 до 1996 г. заедно - в съучастие и поотделно са нарушили служебните си задължения при отпускане на кредити на различни фирми, от което са последвали значителни имуществени вредни последици да ПЧБ. С оглед имуществения размер на вредните последици, случаят е особено тежък и е довел до обявяване на банката в несъстоятелност.

По делото ще бъдат разпитани 78 свидетели и 16 вещи лица.

Паричната гаранция на Йосифов е 20 хиляди лв. Драгомир Димитров е с "парична гаранция" 500 лв., а Димитър Белчев е с "подписка". Останалите подсъдими са с мярка за неотклонение "парична гаранция", в размер на 1000 лева.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?