Съдът отложи делото срещу Сидеров заради претенции на двама полицаи

Съдът отложи делото срещу Сидеров заради претенции на двама полицаи

Софийският градски съд (СГС) отложи в сряда делото за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Причината бе, че в залата се появиха двама служители на МВР, които твърдят, че са пострадали от действията на политика по време на инцидента на варненското летище в началото на м.г.

Според СГС обаче в обвинителния акт по делото липсват данни за нанесени телесни повреди на униформените Недко Недев и Милен Кателиев.

Затова и магистратите отказаха да ги конституират като страна по делото. Това определение обаче може да бъде обжалвано и съдът отложи процеса, давайки им възможност да се обърнат към горната инстанция.

Колегата им Костадин Колев, за когото прокуратурата твърди, че е бил наранен при опит да го успокои развилнелия се Сидеров, обаче не се яви в залата. По време на заседанието стана ясно, че той не е бил открит от призовкарите на адреса му. По техни сведения брат му обяснил, че Колев е в неплатен отпуск и се намира в чужбина.

В съдебната зала не се яви и френският културен аташе Стефани Дюмортие. По думите на адвоката на Сидеров – Явор Нотев, след като съда се опитал да я призове като свидетел, тя е изпратила писмо, че има дипломатически имунитет и не може да бъде разпитвана в съдебната зала.

Инцидентът, за който Сидеров бе изправен пред съда, датира от 6 януари м.г., когато лидерът на "Атака" предизвика грозен скандал на борда на самолет, летящ от София за Варна, нападайки словесно Дюмортие. Той дори бе поискал от нея да се легитимира с документ за самоличност, тъй като не говорела на български.

Впоследствие националистът е продължил да крещи и обижда всеки, който му направи забележка, докато пътниците били извозвани с автобус от самолета до терминала на варненското летище. Потърпевш в случая се оказа Димитър Бахнев, когото политикът блъскал, обиждал и опитал да изрита и удари, става ясно от представените по делото доказателства.

Накрая Сидеров е посегнал и на дошлия да го усмирява полицай Костадин Колев, твърди държавното обвинение. Лидерът на "Атака" не се появи в сряда в съда, но защитникът му Нотев декларира пред медиите, че политикът ще дойде на следващото заседание по казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от България