Съдът отложи делото за обжалване на присъдите за убийството на Луканов

Софийският апелативен съд отложи в понеделник за 27 юни делото по обжалването на присъдите за убийството на бившия премиер на България Андрей Луканов.

Делото бе заведено от осъдените на доживотен затвор обвиняеми за организирането и провеждането на екзекуцията на Луканов петима души – шефът на строителната фирма “Колонел” Ангел Василев, племенникът му Георги Георгиев, служителят във фирмата Юри Ленев и украинските граждани Александър Русов и Алексей Кичатов. Те получиха присъда доживотен затвор без право на замяна от Софийския градски съд в края на миналата година.

Делото на апелативния съд в понеделник бе отложено заради неявяването на защитата на жалбоподателя Юри Ленев. Адвокатът на Ленев Гергана Иванова е в отпуск по майчинство, заради което в съда бе представен болничен лист.

Предишният защитник на Ленев бе адвокатката Рени Цанова. Осъденият обаче се отказа публично от нея и заяви, че ще разчита на защитата на Гергана Иванова. Съдът призова Ленев да се погрижа за защитата си за следващото заседание, независимо дали този адвокат ще е в състояние да го представлява или не.

Бившият премиер на България бе застрелян пред дома си на 2 октомври 1996 г. Петимата обвиняеми не се признаха за виновни. Мнението на повечето наблюдатели е, че убийството е политическо, независимо от тезата на обвинението, че то е с икономически мотиви.

Споделяне

Още по темата

Още от България