Съдът отложи делото за референдума в столичния квартал "Младост"

Съдът отложи делото за референдума в столичния квартал "Младост"

Административният съд в София отложи за 8 декември делото срещу отказа на Столичния общински съвет да се проведе референдум заради презастрояването на квартал "Младост" .

Причината за отлагането е събиране на доказателства. Съдебна експертиза ще трябва да провери верността на данните, обработени от ГРАО. От тази проверка зависи дали ще се окажат реални 14 000 подписа, събрани от комитета за "Зелен Младост", който поиска провеждането на допитване за застряването. От тях ГРАО призна 8000.

Ако проверката докаже, че над 10% от жителите на "Младост" са поискали референдум, той е трябвало да бъде задължителен или е следвало да бъде одобрен от Столичния общински съвет.

На заседанието на Административния съд присъстваха членове на Инициативния комитет "За зелен "Младост"". В качеството си на гражданин бе призована и кметът на района Десислава Иванчева.

"Ще пледираме протоколът, който е от ГРАО, да се обяви за нищожен, тъй като по запитване от други неправителствени организации и съответно от нас сме стигнали до извода, който МРРБ е изпратил до съответните неправителствени организации, че те самите нямат методика за проверка със стара дата на тези данни", каза Иванчева пред БНР.

През април Столичният общински съвет реши, че няма да се проведе референдум в "Младост" за налагане на мораториум върху строителството и за промяна на плановете, така че да се спрат строежите в градинки и междублокови пространства в района.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?