Съдът отложи делото за убийството в Борисовата градина

Йоан Матев, снимка БГНЕС

Софийският градски съд отложи делото за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в столичната Борисова градина. Това се случи по настояване на адвокатите на подсъдимия Йоан Матев, които обявиха, че се нуждаят от време, за да формират общата си защитна теза - че клиентът им не е убил момчето. 

Междувременно се разбра, че родителите на Георги Игнатов са поискали да бъдат конституирани като граждански ищци и частни обвинители. Гражданските им искове срещу Йоан Матев са за 400 хиляди лева. 

Следващото заседание е насрочено за 20 февруари.

Йоан Матев бе задържан и обвинен близо две години след убийството, като разследващите тогава обявиха, че веднага след престъплението си е променил трайно външния си вид, за да не бъде разпознат по разпорстранените от МВР кадри от охранителни камери.

Защитата на Матев вече обвини медиите, че манипулират общественото мнение, като разпространяват само доводите на прокуратурата. Държавното обвинение твърди, че Матев е забелязъл случайно жертвата си на пейка в Борисовата градина и го е убил с един удар с нож. От доказателствата по делото обаче не може да бъде извлечен мотив. Държавното обвинение твърди, че двете момчета не се познавали преди това, а Матев просто е решил да нападне Игнатов.

Ако бъде признат за виновен, Матев ще излежава между 5 до 12 години затвор, тъй като е бил непълноелетен към момента на извършване на убийството. За подобно престъпление пълнолетните извършители могат да получат между 15 години и доживотен затвор без замяна.

Споделяне

Още от България