Съдът отложи за март делото за източването на Балканбанк

Софийският градски съд (СГС) отложи за 15 март делото срещу бившите изпълнителни директори на фалиралата Балканбанк Иван Миронов и Надежда Апостолова.

Заседанието на съда, което се проведе в петък, беше отложено, защото адвокатите на Миронов и Апостолова не се били запознали в подробности с изготвената допълнителна тройна съдебно-счетоводна експертиза. Документът е в осем тома.

Миронов и Апостолова са обвинени за престъпление по член 282 от Наказателния кодекс - за тежки нарушения на длъжностни лица с цел облага. Двамата са предизвикали вредни последици в особено големи размери за ТБ "Балканбанк" АД. Обвинението срещу Миронов е за 199 млн. лв., а за Апостолова - 164 млн. лв.

Според обвинителния акт в периода 2 ноември 1992 г. - 27 октомври 1995 г. за Миронов и 2 ноември 1992 г. - 1 септември 1995 г. за Апостолова двамата са сключвали или разрешавали договори за кредит в лева и във валута с изключително висока степен на риск от невъзвръщаемост на кредитите.

Двамата са допускали разрешаването на няколко последователни кредита без предишните да са били издължени. Кредитите на някои фирми кредитополучатели са надхвърляли два и повече пъти капитала на банката.

Споделяне

Още от Бизнес