Съдът отмени домашния арест на шофьора на катастрофиралия автобус

Григор Григоров излиза свобода под гаранция от 2000 лева

Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) ревизира във вторник решението на първата инстанция да постави под домашен арест шофьора Григор Григоров – единствен обвиняем за трагичната катастрофа на автобуса край Своге, при която загинаха 17 души, а други 18 бяха ранени.

Взимайки предвид чистото му съдебно минало, добрите характеристични данни и факта, че шофьорската му книжка вече е отнета и му е забранено да напуска страната, магистратите определиха на Григоров парична гаранция от 2000 лева, която да плати в 7-дневен срок.

Подобно на Софийския окръжен съд преди седмица, апелативните съдии Емилия Колева, Стефан Илиев и Маргаритка Шербанова приеха, че по делото е налице обосновано предположение, че шофьорът е карал с превишена скорост и е навлязъл в насрещното платно.

Сред мотивите си за мярката обаче съдия-докладчикът Колева отбеляза, че подробната автотехническа експертиза все още не е пълна и не е категорично установено коя е причината за навлизането на автобуса в насрещното.

Съдът цитира заключението на вещите лица, според които до катастрофата се стигнало заради превишена с 13 км/ч и несъобразена скорост. По думите на съдия Колева обаче няма как и двете да бъдат посочени едновременно, а трябва този въпрос трябва да бъде категорично изяснен.

САС разкритикува останалата част от определението на шефа на Окръжния съд Пламен Петков, в която той посочи, че има опасност Григоров да се укрие, ако е на свобода, тъй като обвинението му е особено тежко и предвижда наказание от 5 до 20 години затвор.
Първоинстанционният съд въобще не взе предвид чистото съдебно минало на обвиняемия и доказателствата за добрите му характеристични данни, представени от защитата.

Именно това бе отбелязано като пропуск от апелативния съд, който подчерта, че в определението на съдия Петков липсват мотиви, обосноваващи извода му, че шофьорът би се укрил и е обществено опасен.

Втората инстанция възприе като установено точно обратното – обвиняемият никога не се е укривал и за него им писма от две детски градини, в които се посочва, че от години ползват професионалните му услуги. Допълнително доказателство в подкрепа на Григоров бе подписката от над 6300 души, представена по делото.

За разлика от апелативните съдии обаче, колегата им от Софийския окръжен съд ограничи преди седмица преценката си на тези данни единствено до ироничното подмятане към адвокат Христо Ботев, че е хубаво да има "будна гражданска съвест".

Споделяне

Още по темата

Още от България