Съдът отмени екооценката за строежа на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

Съдът отмени екооценката за строежа на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

Тричленен състав на Върховния административен съд  (ВАС) е отменил оценката за въздействие на околната среда, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за строеж на нов ядрен блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от съда.

Решението е взето в четвъртък, но още не е публикувано и не са ясни мотивите, с които е подкрепена жалбата на "Зелените" срещу оценката за въздействие на околната среда за построяването на VІІ блок. То подлежи на обжалване през петчленка на ВАС и вероятно ще бъде сторено от "нови мощности АЕЦ Козлодуй", което е дъщерно предприятие на съществуващия ядрен оператор.

Делото бе заведено през 2015 г. по повод намерението на правителството на Пламен Орешарски да строи в АЕЦ "Козлодуй" нов блок по технологията АР-1000 на американската "Уестингхаус". Споразумението с нея обаче се разсъхна, а по-късно японският собственик "Тошиба" продаде дружеството, което беше пред фалит.

Екооценката обаче разглежда и възможността на предвидената за новия VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" площадка да се инсталират руски реактори.

Възражението на "Зелените" е, че нито реакторът АР-1000, нито евентуален руски реактор са минавали оценка за съответствие с българското законодателство. МОСВ е взело решение при абсолютен недостиг на входни данни за технологиите, смятат от партията. Те оспорват и това, че фирмата, която е изготвила оценката за въздействие върху околната среда, не е предоставила обществен достъп от резултатите от публичното обсъждане. Има възражения и по управлението на ядрените отпадъци от потенциалния нов блок в атомната централа и за това, че в екодоклада не е разгледано здравното състояние на жителите на Козлодуй, а официални данни от 2013 г. сочели, че смъртността в града е с 2 процентни пункта по-висока от средното за страната заради болести на дишането и кръвообращението.

Докладът на ОВОС на инвестиционното предложение за строеж на VІІ блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" бе изработен от консорциум между българската компания "Дикон груп" ЕООД и испанската "Аксиона инхениерия" срещу 2.4 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес