Съдът отмени глоба от 3.2 млн. лв. за "Е.ОН България"

Отменена е наложената от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоба от над 3.2 млн. лв. на снабдителя с ток на Североизточна България Е.ОН, съобщиха от антимонополната комисия в сряда. Решението на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) е окончателно.

Санкцията бе наложена през март 2011 г. на доставчика "Е.ОН България Продажби" заради това, че компанията необосновано, според КЗК, е отказала да захранва с електроенергия цяла година цех на фирмата "Готар Инвестмънт" в гр. Нови Пазар. От Е.ОН мотивират отказа си с неплатени сметки от предишния собственик на имота и партидата. Според КЗК обаче това не е било проблем навия притежател, тъй като доставчикът не е направил всичко възможно да си прибере парите от предишния си клиент.

 

Наложената санкция от КЗК обаче беше намалена през май 2011 г. от тричленния състав на ВАС от 3 204 225 лв. на 716 246 лева.

 

В окончателното си решение обаче петчленката постановява, че в конкретното производство КЗК няма право да налага имуществена санкция.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?