Съдът отмени несъстоятелно решение на петчленката на Филип Златанов

Бившият шеф на комисията за конфискация Тодор Коларов бе окончателно оневинен

Тодор Коларов. Сн: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени скандалното решение, с което бе обявен в конфликт на интереси бившият ръководител на комисията за конфискация Тодор Коларов. Той бе една от емблемите на работата на комисията за конфликт на интереси по времето на председателя ѝ Филип Златанов, станал известен с прословутото си "тефтерче".

Коларов имаше успешна работа в комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество и дори получи похвали за свършената работа от Европейската комисия. Той обаче влезе в конфликт с Бойко Борисов и Цветан Цветанов и бе накаран да си подаде оставката, което той не скри, че е по политически причини.

Малко по-късно комисията на Златанов се захвана с него и го обяви, че е бил в конфликт на интереси, защото е купил за лични цели служебния си компютър и телефон на цена, по-висока от пазарната, след като упражнил натиск върху подчинените си да му ги продадат.

Това бе второто много съмнително решение на хората на Филип Златанов след другото - срещу друга бивша фигура на ГЕРБ, която изпадна извън борда отново по "личностно-политически" причини Трайчо Трайков.

Впоследствие истината излезе наяве и името на Тодор Коларов бе открито в "тефтерчето" на Златанов с имена на лица, които трябва да бъдат разследвани или толерирани. Съдебното дело потвърди съмненията за юридическата несъстоятелност на решението, с което Коларов бе обявен в конфликт на интереси. По време на делото прокуратурата също се застъпи за него.

С решението си ВАС потвърди присъдата на Административния съд – София град, което също е в полза на Тодор Коларов. Магистратите на практика повтарят очевидните факти по случая, които изскочиха още в самото му начало. ВАС обявява, че Коларов си е купил компютъра на 27 февруари 2012 година, два дни, след като вече е освободен от ръководния пост. Поради това е нямало начин да упражни натиск върху служителите на комисията за конфискация.

В същото време ВАС припомня, че Коларов е купил компютъра и телефона в момент, в който не е бил шеф на комисията и оттук и не е длъжностно лице, което може да изпадне в положение на конфликт на интереси. Съдът напомня още, че той ги е купил на цена като нови, въпреки че са били използвани.

Споделяне

Още по темата

Още от България