Съдът отмени освобождаването на Пепи Еврото от съдебната система

Петьо Петров, известен като Пепи Еврото

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени като незаконно решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаване от съдебната система на следователя Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Мнозинството във ВСС беше подтикнато към това решение лично от главния прокурор Сотир Цацаров.

На 29 април миналата година Петьо Петров беше освободен от съдебната система по негова молба, въпреки констатацията на Върховния касационен съд (ВКС) за извършена незаконна провокация към подкуп по делото "Цонев, Сантиров, Попов". Така ВСС пусна Петров да излезе чист от системата с 18 заплати накуп, което са над 60 000 лева.

Решението на ВСС беше обжалвано пред административния съд от тогавашния правосъден министър Христо Иванов, който беше предложил срещу Еврото да бъде образувано дисциплинарно производство. ВСС не пожела да образува дисциплинарка с аргумента, че шестмесечната давност от узнаването на това деяние вече е изтекла. Съдебният съвет напълно игнорира аргументите, че давността няма как да е изтекла, след като Върховният касационен съд се е произнесъл за провокацията към подкуп едва няколко дни по-рано.

Кадровиците на Темида обаче показаха, че са способни да четат закона, както им е удобно. Те посочиха, че давността за провокацията към подкуп тече от първите публикации на Mediapool, "Капитал" и "Съдебни репортажи" по темата. Те бяха публикувани около година преди самото решение на ВКС. С този аргумент мнозинството във ВСС игнорира окончателното решение на върховния съд като решаващ фактор за образуването на дисциплинарно производство.

Важен фактор в дискусията бе позицията на главния прокурор. Сотир Цацаров обясни на колегите си, че в интерес на прокуратурата е Пепи Еврото да бъде освободен възможно най-бързо от системата. Неговата позиция е цитирана и в решението на ВАС.

Пред съдебния съвет той не обясни защо смята така. Не стана и ясно защо ВСС не отстрани Еврото от системата до решаване на неговото дисциплинарно производство, ако той пречи за нещо. Месец по-късно прокуратурата допълнително изтупа образа на следователя, отказвайки да образува дело срещу него за провокация към подкуп. Публикацията на Mediapool и по тази тема е цитирана в решението на ВАС.

Тричленният състав на съда смята, че съдебният съвет незаконно е отказал да даде отговор на въпроса дали Пепи Еврото е извършил дисциплинарно нарушение с действията си по делото "Цонев, Сантиров, Попов". Съдиите отхвърлят тезата на мнозинството във ВСС, че давността по този случай започва да тече от медийните публикации, след като се чака меродавното окончателното произнасяне на ВКС.

"ВСС дължи отговор по същество на въпроса има ли виновно извършено от Петьо Велков Петров противоправно деяние, което накърнява престижа на съдебната власт и представлява дисциплинарно нарушение. С оглед на принципа за върховенството на правото в демократичната и правова държава е било необходимо ВСС да образува и проведе дисциплинарно производство по предложението на министъра на правосъдието и да отложи до неговото приключване произнасянето си по подадената от Петьо Велков Петров оставка", се казва в мотивите на ВАС.

Решението на тричленния състав на ВАС може да бъде обжалвано. Въпреки това ВАС поставя отново няколко много важни въпроса за начина на функционирането на Висшия съдебен съвет. Един от тях е: защо при наличие на правен механизъм за временното отстраняване на Пепи Еврото той бе пуснат от системата при всичките съмнения за неговите действия, барабар с над 60 000 лв. кеш? Вторият въпрос е: как се реализира отговорността на ВСС и главният прокурор при доказано противоправни действия?

Междувременно Софийският апелативен съд (САС) запорира парите на Еврото заради заведено дело от съдия Петър Сантиров, който претендира за обезщетение за нанесено му непозволено увреждане от следователя.

В края на миналата година Върховният административен съд отмени и скандалния отказ на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Владимира Янева за действията и по делото "Червей". Едва след това ВСС образува дисциплинарката срещу Янева, която вече беше набъркана и в аферата с изтеклите разговори с Румяна Ченалова.

Споделяне

Още по темата

Още от България