Съдът отмени регистрацията на фирмите за погребални услуги в София

Съдът отмени регистрацията на фирмите за погребални услуги в София

Изискването фирмите за погребални и каменоделски услуги в София да се регистрират в общината беше отменено от Административни съд-София.

Регистрационният режим беше въведен с текстове от Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност, приета от Столичния общински съвет през лятото на миналата година.

Според него фирмите с предмет на дейност погребални и каменоделски услуги трябва да подават заявления в общината. С тях те трябва да докажат, че имат нужната техника (катафалки, каменообработваща техника), разрешения, помещения, включително изисквания към тях, когато става въпрос за каменоделски услуги, както и списък с имената на работниците и документи за квалификация на каменоделците. Според отменените от съда текстове специална комисия, назначена от кмета, преглежда документите и вписва фирмите в специален регистър.

Тези разпоредби бяха атакувани от Софийската градска прокуратура, която се занимала със случая по сигнал на граждански организации. Според обвинението, чиито доводи е приел и съда, тези изисквания в наредбата въвеждат регистрационен режим, а това противоречи на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, уточняват от прокуратурата.

Решението на съда може да се обжалва.

Споделяне

Още от България