Съдът отмени такса смет за част от фирмите в София

Съдът отмени такса смет за част от фирмите в София

Административният съд-София град обяви във вторник за незаконна методиката, по която се изчислява такса смет и на фирмите, които не ползват услугите на общинския концесионер, а извозват на своя сметка отпадъците си. Методиката бе атакувана в съда от фирмата "Делев и Делев" ЕАД.

Решението на магистратите ще засегне около 1500 компании, които са се възползвали от опцията да сключат индивидуални договори за извозване на своите отпадъци, научи Mediapool от Столичната община.

 

Такива контракти сключват обикновено компаниите с голяма площ на търговските и производствените площи. Въпреки че избират сами комуналните фирми, с които да работят, те дължат такса смет на Столичната община за използване на депото за съхранение на отпадъците си.

 

Таксата за депото за фирмите с индивидуални договори се изчислява по същия начин, както таксите за останалите фирми и гражданите – промили върху данъчната оценка на имота. Причината е, че кметът на София твърди, че не знае колко точно смет произвежда през годината всяка една фирма, за да взима според количеството, а не на общо основание.

 

В решението си съдът определя като "напълно необоснована" тезата на кмета. В него се припомня, че за да сключи договор за индивидуално извозване на сметта, компанията е длъжна да представи в Столичната община контракта си с фирма-изпълнител на тази комунална услуга.

 

В договора задължително трябва да е записано какво количество боклук ще се извозва за една година и колко често. Ако всички тези реквизити не са изпълнени, Столичната община отказва на фирмата да сключва индивидуален договор за извозването на сметта.

 

Решението на градския административен съд може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в срок от 14 дни. Пред Mediapool източници от Столичната община коментираха, че това ще бъде направено.

 

Ако решението на магистратите бъде потвърдено от ВАС, това може да доведе до бум на фирми, които сключват договори за индивидуално извозване на боклука, коментират запознати. Столичната община все още не демонстрира намерения за създаване на система за индивидуализиране на таксата смет, която да позволи на гражданите и фирмите да плащат според реално изхвърлените отпадъци. При потвърждаване на решението от ВАС, бюджетът на общината за чистота може да олекне значително, защото частните фирми може да се възползват от опцията да сключват договори за извозване на фиктивни количества смет.

 

При невъзможност на кметството да контролира процеса, това може да доведе до сериозен финансов удар. Столичните фирми внасят около 70% от общата сума по такса смет или около 110 милиона лева годишно.

Споделяне

Още от България