Съдът отмени забраната Полфрийман да напуска България

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд окончателно е отменил забраната на австралиеца Джок Полфрийман да напуска България. Той бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Миналата година бе освободен предсрочно, след като излежа 12 години.

Решението за освобождаването му предизвика скандал, а прокуратурата се опита да възобнови делото, макар че решението на втората инстанция е окончателно. Върховният касационен съд отхвърли искането.

След като напусна затвора Полфрийман бе преместен в центъра за задържане на чужденци на МВР в Бусманци. Впоследствие бе освободен и оттам като му бе наложена забрана да напуска България. Тази заповед бе отменена първо от административния съд в София, а сега – и от върховния съд.

Според съдебното решение нуждата от такава забрана е отпаднала с предсрочното освобождаване на австралиеца.

"Следва да се посочи, че забрана за напускане на Република България се налага на чужденец, който е осъден с влязла в сила присъда и не е изтърпял наложеното наказание лишаване от свобода. Видно от цитираната разпоредба, единственото законово основание за прилагането на тази мярка е изтърпяването на присъда от адресата на мярката", пише съдът.

В профила си във фейсбук Полфрийман призова за оставки на министър и зам.-министър на МВР, без да спомене имената им.

"След повече от година лъгане, лъжите на МВР най-накрая са изобличени официално. Върховният административен съд потвърди първоначалното решение на съда, че МВР трябва да премахне името ми от списъка със забрани за пътувания и никой друг не е отговорен за извършването на това действие. Министерството и заместник-министърът от ГЕРБ и ВМРО трябва да подадат оставка заради това, че лъгаха съда и обществото“, написа той.

Споделяне

Още по темата

Още от България