Съдът отново гледа делото за пожара във влака София-Кардам

Изгорелият при инцидента вагон

Великотърновския апелативен съд ще заседава в четвъртък и петък по делото за пожара във влака София-Кардам, при който през февруари 2008 г. загинаха девет души, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото беше отложено през май месец тази година, когато Великотърновският апелативен съд прецени, че е необходимо да се изготви нова единична техническа експертиза, тъй като проведеният през зимата следствен експеримент не е дал отговор на всички въпроси за отговорността на подсъдимите Георги Георгиев, шафнер в спалния вагон, и Иванка Костадинова, началник-влак.

 

Експертизата трябва да изясни дали Георгиев е могъл да евакуира пътниците и да потуши пожара, обхванал кушет вагона за 3 минути и 25 секунди. Според адвокат Пламен Енчев шафнерът не е виновен за 9-те жертви, защото експертизата е установила, "че е било невъзможно и с двата пожарогасителя да бъде угасен пожарът по никакъв начин. Могъл е до 48 секунди от възникването на пожара с единия пожарогасител да го изгаси. Но той е уведомен след минута и 2 секунди. След като вече пожарът е бил неовладяем". Според адвоката на пострадалите семейства Йорданка Вандова тази експертиза не оневинява шафнера.

 

Две съдебни инстанции – Плевенският окръжен съд и Великотърновският апелативен съд, осъдиха Георгиев и Костадинова. Първата инстанция им даде съответно 12 и 8 години затвор, а втората намали присъдите на 8.5 и 5 години. Върховният касационен съд отмени както тези наказания, така и оправдателната присъда на бившия директор на поделение "Спални и специални вагони" в БДЖ Георги Иванов и върна делото в Апелативен съд – Велико Търново.

Споделяне

Още по темата

Още от България