Съдът отново отказа да пусне Гребеца от "Наглите" предсрочно на свобода

Съдът отново отказа да пусне Гребеца от "Наглите" предсрочно на свобода

Софийският градски съд (СГС) отказа в сряда да освободи предсрочно от затвора Любомир Димитров-Гребеца, осъден на 10 години затвор за участието му в 7 отвличания, извършени от т.нар. банда на "Наглите".

Той внесе втора подобна молба, след като в началото на юни мг.г. Софийският апелативен съд (САС) отхвърли желанието му.

Досега Димитров е излежал 8 години и 28 дни от наказанието си, като след приспаднатото време от следствения арест и заради работата в затвора му остават още 8 месеца зад решетките.

Въпреки че формално отговаря на изискванията за предсрочно освобождаване, СГС отказа да го пусне на свобода, съобразявайки се със становището на администрацията на Централния софийски затвор (ЦСЗ), според което има риск Гребеца да извърши друго престъпление, тъй като не се е поправил. Като аргумент в тази посока бе посочено, че той е подсъдим и по висящо дело за двойно убийство.

Според психилогическия профил на Димитров, представен пред съда първия път, когато той посиа да излезе предсрочно на свобода, преди осъждането му той е водил "хищнически и манипулативен начин на живот". Тогава магистратите подчертаха, че законът не ги задължава да освобождават предсрочно затворници, само защото те отговарят на някакви общи законови критерии. В случая Гребеца е излежал над 4/5 от присъдата си и е демонстрирал добро поведение в ЦСЗ.

Малко по-рано във вторник градският съд уважи молбата на за предсрочно освобождаване на рецидивиста Васил Маникатов, който е смятан за една от жертвите на "Наглите".

Бандата на "Наглите" отново нашумя в началото на януари, след като шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че разстреляният в София бизнесмен Петър Христов приживе се притеснявал именно от отмъщение от членовете на тази престъпна група заради приноса му за тяхното задържане. Тази версия обаче до момента не е коментирана официално нито от прокуратурата, нито от МВР.

Споделяне

Още от България