Съдът отново отказа да върне Лечков в кметството

Окръжният съд в Сливен отхвърли в сряда искането на кмета на община Сливен Йордан Лечков за отмяна на отстраняването му от длъжност. Бившият футболист беше отстранен временно от длъжност на 21 април по искане на Окръжната прокуратура във връзка с предявените му обвинения за извършени 7 престъпления по служба.

Решението може да бъде обжалвано пред Бургаския апелативен съд.

След делото Лечков отправи призив към главния прокурор Борис Велчев да назначи нов окръжен прокурор на Сливен и поиска магистратите да спрат да правят кариера на негов гръб. Ръководителят на държавното обвинение в града Пейчо Хитов почина внезапно през март тази година. В коментара си Лечков пропуска факта, че не Велчев, а Висшият съдебен съвет назначава магистратите.

Отстраненият кмет обясни, че с бездействието на прокуратурата в лицето на наблюдаващия делото прокурор се потъпква демокрацията. В конкретния случай това е зам.-окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Лечков определи "атаките" към него като политико-икономически и заяви, че не се притеснява дори да бъдат повдигнати други обвинения. Той припомни, че миналата година по време на изборите е бил подложен на подобна политическа атака след като на него и на неговите близки е била назначена проверка от икономическата полиция.

"Нарушения не са бяха установени. Затова случващото се в момента не ме притеснява. Жалко е, че парите на данъкоплатците се пилеят за заплати на незапознати с материята хора", каза Лечков.

Според него целта на прокуратурата е да бъде държан далеч от общината.

През април кметът дори настоя премиерът Бойко Борисов да отиде в Сливен и сам да го провери, а Борисов отговори, че няма да има "политически чадър" над никого и всеки, който е нарушил закона, ще си понесе наказанието.

Сред обвиненията, предявени на Лечков, има за злоупотреба със служебно положение, нецелево разходване на бюджетни средства и за съставяне на официален документ с невярно съдържание. Той е обвинен и за търговия с влияние.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?