Давайки време на част от свидетелите да решат дали имат претенции

Съдът отново отложи делото срещу Волен Сидеров

Съдът отново отложи делото срещу Волен Сидеров

Софийският градски съд (СГС) отново не можа да даде ход на делото за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров в понеделник.

Причина за поредното отлагане на началото на процеса стана това, че магистратите решиха да дадат срок на 8 от свидетелите по казуса до 23 март да заявят дали имат претенции към Сидеров и да бъдат конституирани като частни обвинители.

Сред тях е и френският културен аташе Стефани Дюмортие, която също бе сред хората, станали мишена на вербалните изблици на Сидеров по време на скандалния му полет от София до Варна на 6 януари м.г. Защитата държи на разпита на дипломата, въпреки че тя изпрати писмо до СГС, в което заявява, че се ползва от имунитет, който не позволява да бъде призована да дава показания.

"В досъдебното производство ние не бяхме допуснати и не бяхме в състояние да участваме в разпита на всички тези лица, които сега са включени в дългия списък на свидетелите. Те бяха разпитани като свидетели, преди да бъде повдигнато обвинение и ние нямахме статута на защитници. Първоинстационният съд е първата наша възможност да видим очи в очи тези хора, които твърдят по един начин нещата, за разлика от друга група свидетели, и тези техни показания за първи път ще имаме възможност да чуем, непосредствено и да ги проверим с конкретните въпроси, които смятаме и възнамеряваме да им зададем. Това са депутатите от "Атака", които са непосредтвени участници. В този смисъл давам ви и още една тема за размисъл. Волен Сидеров не е бил сам като Левски там, извинявайте", коментира адвокатът на политика и негов съпартиец Явор Нотев.

Лидерът на "Атака" предизвика въпросния скандал, нападайки словесно Дюмортие. Той дори бе поискал от нея да се легитимира с документ за самоличност, тъй като не говорела на български.

Впоследствие Сидеров е продължил да крещи и обижда всеки, който му направи забележка, докато пътниците били извозвани с автобус от самолета до терминала на варненското летище. Потърпевш в случая се оказа Димитър Бахнев, когото политикът блъскал, обиждал и опитал да изрита и удари, става ясно от представените по делото доказателства. Накрая Сидеров е посегнал и на дошлия да го усмирява полицай Костадин Колев, твърди държавното обвинение.

Споделяне

Още от България