Съдът оцени източването на "Трамкар" на 2 години и половина затвор

Съдът оцени източването на "Трамкар" на 2 години и половина затвор
Софийският градски съд (СГС) призна за виновен и осъди на две години и шест месеца затвор бившия изпълнителен директор на столичната общинска фирма "Трамкар" Христоско Вретенаров. Той бе обвинен от прокуратурата за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък и опасен случай след признанията на бившия шеф, че неправомерно е взел и използвал 670 000 лева от касата на дружеството.

При доказване на вина за такива престъпления Наказателният кодекс минимум 10 години затвор и максимум 20. Съдът обаче прие доводите на защитата на Вретенаров и промени обвинението, премахвайки квалификацията "особено тежък и опасен случай", защото докато е вземал парите изпълнителният директор е подписвал разходни документи. Така минималното наказание падна до 3 години затвор. Решението за слизане и под под тази граница бе формирано от чистото съдебно минало на Вретенаров и факта, че е оказал пълно съдействие на разследването..

Вретенаров бе осъден да върне на Трамкар" взетите средства, както и да поеме разноските по делото.

По време на разпитите бившият шеф на "Трамкар" призна, че в периода 1 декември 2005 г. – 4 декември 2007 г. е вземал пари от касата на дружеството. За някои от сумите дори е подписвал касови ордери. Пред съда обаче той заяви, че е взимал парите под натиск, а имотното и финансовото му състояние не се е променило за 10-те години, в които е бил шеф на общинската фирма. Заплатата му е била около 2500 лева.

По време на пледоариите адвокатът на Вретенаров поиска условна присъда, мотивирайки се с подписаните касови ордери. Защитникът освен това изтъкна, че обвинението не е обяснило в обвинителния акт защо Вретенаров е вземал парите.

Адвокатът припомни, че срещу бившия шеф на "Столичен електротранспорт" Йордан Василев също има производство, което е свързано с казуса на Вретенаров. По думите му парите, взимани от "Трамкар" са отивали във Василев.

"Не е вярно, че парите са били изразходвани за хазарт, както се твърдеше в медиите. Те били за комисионна за "Столичен електротранспорт", защото ако предприятието не възлагало поръчки на "Трамкар", то "Трамкар" не е можел да съществува", заяви защитникът. По време на разследването обаче не се установиха фактурирани средства в "Столичен автотранспорт", а самият Василев на няколко пъти отрече да е взимал пари от Вретенаров.

След заседанието прокурорът по делото Андрей Андреев също заяви, че няма доказателства парите от трамвайния завод да са давани на други лица. Той заяви, че срещу Вретенаров вероятно ще бъде повдигнато още едно обвинение заради резултатите от ревицията в дружеството. Те са показали значителни нарушения при неговото управление.

Случаят с "Трамкар" нашумя в края на 2007 година. Публичните разкази се развиха в почти митологична форма. Първи проговори кметът Бойко Борисов, разказвайки как Вретенаров е отишъл в кабинета му с желанието да си признае как е вземал пари от служебната каса. В последствие Вретенаров си призна пред всички компетентни органи, които го питаха.

Разкритията спряха приватизацията на "Трамкар" и станаха повод за грандиозното преструктуриране на дружествата в системата на столичния обществен транспорт. Трамвайният завод бе зачислен към "Столичен електротранспорт" и се започна процедурата по продажбата на изключително апетитен парцел от 50 декaра на "Трамкар" на бул. "Цар Борис III".

Делото на Христоско Вретенаров практически премахна скрупулите на общинските съветници около продажбата на терена и подсили тезата на ГЕРБ, преди това защитавана и от "Гергьовден", че парите от терена могат да бъдат използвани за "оздравяване" на дружеството.

Още по темата
Още от България

Ще оттеглят ли управляващите предложението първият ден от болничните да не се плаща?