Съдът оцени на 1.5 млн. лв. свободата на жената на Божков

Елена Динева е обвинена като член на престъпната група на съпруга си

Съпругата на бизнесмена Васил Божков – Елена Динева – може да излезе от ареста, ако внесе гаранция от 1,5 млн. лв. Това реши в четвъртък спецсъдът. Тя е обвинена в участие в организирана престъпна група, ръководена от мъжа ѝ, който се намира в Обединените арабски емирства и се чака екстрадицията му от там. Божков вече има 11 обвинения, сред които за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние и държане на незаконни антики. След пореден обиск преди ден прокуратурата обяви, че е открила оригиналната му криминалистична регистрация от времето, когато е бил студент.

Оскъдни доказателства

Доказателствата срещу Динева са оскъдни, но достатъчни за началната фаза на разследването, реши съдия Елена Попова. Тя заяви още, че към момента може да се предположи, че съпругата на Божков е извършила престъплението, в което е обвинена. Въпреки това съдията на два пъти подчерта, че доказателствата са оскъдни. Те са събрани в близо 20 тома, като част от тях са секретни.

Динева засега е обвинена само за участие в престъпна група. Прокурорът по делото Мария Борисова бе пестелива откъм подробности и не разкри какво точно е правила съпругата на Божков. Тя заяви само, че Динева „пряко се е ползвала от неправомерно генерирани пари от хазартни игри“. Намекна обаче, че може да се повдигне обвинение и за незаконно държане на културни ценности.

Към момента обвинителната теза се върти около участието на Динева в няколко търговски дружества, както и в управлението на две фондации. Едната е "Тракия". Макар нито едно от тези дружества да няма лиценз за хазартна дейност и не е извършавало такова, съдия Попова прие, че след като други съдружници, обвиняеми за престъпна група, са били част от тях доказателствата трябва да се разглеждат "именно в тази светлина". Иначе казано, връзката е косвена – за единия съдружник се предполага, че е извърши престъпление, понеже другият е обвиняем и за него също има доказателства.

Съпругът ми беше принуден да не се върне

Васил Божков е искал да се върне в България, но е бил принуден да не го прави, заяви пред съда Динева. Тя не каза повече подробности, но обясни, че това лесно можело да се докаже, ако се погледне организацията на пътуването му. Тя самата предпочела да не напуска България, въпреки че имала паспорт и възможности да го направи.

Тя допълни, че от 20 дни непрекъснато съдействала на следователи, полицаи и специалисти по изкуствата, които всеки ден правели огледи в семейното им жилище на бул. "Васил Левски". Динева разказа, че са взели първата картина, която си купила, когато била на 20 години с пари от заплатата си.

В момента съм некрасиво депресирана, уволнявам хора

"В момента съм некрасиво депресирана като чета какво представлявам според това искане", каза още Динева по повод искането на прокуратурата да остане в ареста. Тя е задържана още на 1 февруари.

Динева допълни, че от 15 години изобщо не се занимава с хазарт. Преди това е работила в Еврофутбол, но напуснала в началото на века. Оттогава работи за фондациите, помагайки при организирането на международни събития, контакти с медии и т.н. Никога не е познавала когото и да е от Държавната комисия по хазарта.

Банковите сметки на съпругата на Божков били запорирани още преди 20 дни. Оттогава банката не можела да ѝ даде документ, на базата на който това е направено. Динева обясни, че през последните 20 дни няма средства и ѝ се налага да уволнява служители, защото не може да им плати.

Има банкови сметки, но за пари няма информация

Макар да се съгласи, че има доказателства за евентуално извършено престъпление, съдът отхвърли прокурорски твърдения, че Динева може да въздейства на свидетели или да унищожи несъбрани доказателства. За подобни твърдения към момента нямало основание.

Гаранцията от 1,5 млн. лв. е определена на база участието ѝ в 8 търговски дружества, обясни съдия Попова. Тя обаче подчерта, че големите финансови възможности на Динева към момента само се предполагат. Защото в съд е постъпила информация, че тя има банкови сметки, но не и за наличностите в тях и дали "изобщо има такава".

Още един

Динева е поредният близък до Божков човек, който се привлича към наказателна отговорност.

Покрай бизнесмена обвинения получиха и бившият шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев, както и наскоро смененият ѝ началник Александър Георгиев. Арестувани бяха и редови членове на комисията.

Споделяне

Още от България