Съдът отстрани кмета на София

Софийският апелативен съд отстрани Стефан Софиянски от кметския пост в София, докато приключи разследването за Халите. Магистратите потвърдиха решението на Софийски градски съд, който на 5 май прие искането на прокуратурата по повод обвинението за сделката с Централни хали от 1998 година.

Днешното решение е окончателно и Софиянски вече не е кмет на София, засега временно.Още вчера кметът е подписал заповед функциите му да се изпълняват от неговия заместник по финансовите въпроси Минко Герджиков.

Ако разследването за Халите не приключи до три месеца, Столичният общински съвет има възможност да поиска насрочването на нови кметски избори в София. Още миналата седмица от БСП обявиха, че най-вероятно през есента в София ще има частични избори. Същата прогноза днес направи и председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев. От СДС и Народен съюз призоваха за бързо приключване на селото срещу кмета, за да не се стига до съдебна подмяна на вота на избирателите.

Мотивите

Според Апелативния съд, разследването по сделката за Централни хали е в много начален етап и Софиянски би могъл да го възпрепятства.

Той бе обвинен от прокуратурата, че е занижил 400 пъти цената на сградата и прилежащите терени. На 5 май прокурорът Николай Любенов обяви, че сградата на Халите заедно с терените около тях са апортирани по балансова стойност - 9 375 000 стари лева или 4987 долара по тогавашния курс. Четири месеца преди това, фирма "Фопис консулт" е оценила само сградата на Халите за 2 442 036 долара, а теренът - на 930 000 долара или общо 3 372 036 долара.

Прокурорът Григор Скелин днес изтъкна, че през 1998 г. Софиянски е извършил не самостоятелно сделката, а с екип, който е на негово подчинение. Техните показания за изясняване на фактите са необходими и ако те продължат да му бъдат подчинени, не биха били обективни.

Съдът подчерта, че предстои да бъдат изземвани материали и доказателства по това дело, тъй като в момента следствието разполагало с много малко материали, и то не оригинали, а ксерокопия. Ще бъдат разпитвани и свидетели, които са служители в администрацията и са на пряко подчинение на обвиняемия. Досега са разпитани само трима свидетели от столичната община и един представител на смесеното дружество "Централни хали"АД.

С тези аргументи съдът постанови, че съществува голяма възможност в качеството си на кмет Софиянски да влияе на разследването, да влияе върху подчинените си, които ще се разпитват като свидетели.

Съдиите не признаха като доказателство факта, че по време на проверката за еврооблигационния заем Софиянски не е пречел на разследването. Те подчертаха, че всяко дело е различно и няма гаранции, че и този път няма да попречи. Съдът не прие и тезата на защитата, че една сделка не може да се докаже чрез свидетели, защото ако е занижена цената, показанията на свидетелите не могат да бъдат доказателство.

Съдът с председател Галя Тонева предизвика фалшива радост у привържениците на Софиянски в залата като обяви, че уважава жалбата на адвокат Даниела Доковска срещу решението на Софийски градски съд. Отстранявайки кмета,магистратите от по-долната инстанция се произнесоха по същество за вината му и така са превишили правомощията си. Когато това бе обявено, в залата избухнаха бурни аплодисменти. Последва заплаха от съдийката, че нарушителите ще бъдат изгонени. А след това Тонева обяви и мотивите, с които съдът потвърждава отстраняването на кмета.

Софиянски има право да поиска връщането си

Софиянски е отстранен от длъжност до приключване на разследването, както е по закон. Преди седмица прокурорът по делото Николай Любенов обеща, че следствието ще завърши за два месеца. Няма обаче законова пречка то да бъде удължено.

Именно по тази причина, апелативните съдии подчертаха, че не е задължително мярката отстраняване от кметския пост да продължава в хода на цялото разследване.

Тя може да отпадне по два начина. Първият е прокурорът по делото да прецени, че Софиянски вече не може да пречи на разследването. Вторият е самият Софиянски да поиска съдът отново да се произнесе по мярката. Това е обвързано с темповете и начина на водене на разследването. Така според съда се гарантират конституционните права на Софиянски, за да не се удължава умишлено разследването с цел той да бъде държан по-дълго настрана от кметския пост.

Запитан кога ще поиска отменянето на отстраняването си, Софиянски отговори с думите: "Нека първо да съберем и да дадем документите на следствието".

Минко Герджиков ще замества кмета

Още преди да бъде обявено решението на Апелативния съд, във вторник Софиянски е подписал заповед, според която до връщането му кметските функции ще изпълнява зам.кметът по финансовите въпроси Минко Герджиков.

Председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов потвърди решението на Софиянски и обяви, че то е юридически правомерно, според консултациите му с юристи на общината. Към днешна дата не съществува хипотеза за безвластие, обяви Кисьов.

Председателят на СОС призова следствието бързо да изясни фактологията и да се произнесе по сделката за Халите, за да не остават съмнения за политически атаки срещу Софиянски, както и да не се стига до хаос и подмяна на вота на избирателите. Желанието на Кисьов е делото срещу столичния кмет да приключи до два месеца.

Не искам да влизам в хипотезата, че някой в България не си върши работата, както и че някой цели да предизвика частични избори в София, допълни Кисьов.

Новият временен кмет на столицата Минко Герджиков заяви, че още утре ще изпрати искане до прокуратурата какви материали са ѝ необходими по сделката за Халите и декларира готовност да предаде цялата нужна документация, за да се разсеят опасенията за евентуални пречки от страна на администрацията.

Всички представители на дясната коалиция вече са се обадили на Герджиков, за да му декларират подкрепа. Единственото изключение било Гергьовден. Като част от предстоящите задачи той изброи избора на главен изпълняващ за продължението на метрото, търга за внос на автобуси и почистването на речните корита. В отговор на въпрос Герджиков заяви, че Софиянски не му е давал конкретни съвети как да управлява, но ако се наложи, ще го търси за съвет заради опита му от два кметски мандата.

Лидерът на ССД се отдава на политиката

Вече бившият кмет коментира след делото, че не е изненадан и очаквал такова решение, защото е направил собствен анализ и се бил поставил на мястото на съдиите. Той добави, че е по-добре да е обвиняем, отколкото Халите да стоят като руина в центъра на столицата.

Запитан дали това е политическо решение или политическа атака, кметът заяви, че има отговор, който запазва за себе си и посъветва журналистите сами да направят коментар.

От повдигането на обвинението без отговор остават въпросите защо това дело започва 6 години след създаването на смесеното дружество за Халите и 3 години след края на проверката по него от контролните органи. Открит остава и въпросът защо обвиняем за сделката е само Софиянски, след като тя е одобрена с решение на целия Столичен общински съвет през 1998 г. и тогавашният областен управител не я е спрял. Освен това, смесеното дружество за Халите, в което общината е получила само 25%, е било регистрирано без проблем от Софийски градски съд и тогавашният прокурор не е открил в сделката нарушение на Търговския закон, както сега твърдят обвинителите.

Вече бившият кмет заяви, че първата му задача оттук нататък е да се подготвят и предадат на следствието всички необходими материали, за да може то да работи спокойно по делото за Халите. "Смятам, че е от обществен интерес следствието да приключи колкото се може по-бързо. После ще видим", коментира Софиянски.

Той обяви, че сега ще има повече време да се занимава с политика занапред. "Тъкмо ще се подготвя по-добре за конгреса на Съюза на свободните демократи в събота и неделя", каза Софиянски и добави, че след това ще пътува из страната.

Според него отстраняването му няма да доведе до проблем в управлението на общината, защото тя е в много добро състояние. Оставили сме много неща, които ще останат като Халите, метрото, пречиствателните станции, направи равносметка отстраненият кмет. "Аз съм човек, който иска да работи и имам достатъчно сили, за да продължа много сериозно да работя", обяви Софиянски.

Той заяви, че не знае нищо конкретно за публикуваните днес информации, че ще му бъдат предявени нови обвинения по дела за концесията на "Софийска вода" и столичния медицински холдинг. Бил чувал такива слухове обаче. На въпроса откъде идва тази атака, Софиянски заяви, че първо трябва да види какво ще кажат колегите му от страната и да мине конгреса на ССД. По думите му форумът ще прецени каква е политическата обстановка, защото той самият "хваща такъв подтекст".

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?