Съдът отстрани кмета на Видин заради злоупотреби

Апелативният съд в София е решил да отстрани от длъжност кмет на Видин Герго Гергов, срещу когото са повдигнати три обвинения - в престъпление по служба, незаконно притежаване на антични монети и на боеприпаси без разрешение. Това съобщи в четвъртък Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, цитирана от агенция "Фокус".

Точно преди седмица Видинският окръжен съд отхвърли искането на прокуратурата за временното отстраняване на кмет на града Герго Гергов от длъжност, докато тече разследването срещу него.

Прокуратурата поиска отстраняването на Гергов, за да бъде намален рискът от евентуален натиск над свидетели.

Едно от обвиненията срещу кмета на Видин е, че от началото на 2012 година до 15 юли 2014 година е нарушил служебните си задължения във връзка с обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на Община Видин.

Целта е била Гергов да набави облага за еднолично търговско дружество, на което е заплащано с общински средства. От това общината е загубила 150 хил. лв. Прокуратурата го е обвинила, че е нанесъл и неимуществени щети на общината, защото е разколебал общественото доверие в местната власт.

При обиските в дома на кмета са били са намерени 15 антични римски монети от III век след Новата ера. Те не са били регистрирани. Отделно той е държал в дома си 152 патрона, без да има надлежно разрешение.

Гергов е пуснат на свобода срещу парична гаранция в размер на 30 000 лева. Той е със забрана за пътуване в чужбина, без разрешение от прокурор.

По-късно от община Видин съобщиха, че отстраненият кмет ще подаде искане за отмяна на взетата спрямо него временна мярка, а за периода на отсъствието на Гергов функциите му ще бъдат изпълнявани от инж. Добромир Дилов, заместник-кмет "Устройство на територията и развитие на инфраструктурата“ на общината.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?