Съдът отстрани от длъжност шефката на Здравната каса

Съдът отстрани от длъжност шефката на Здравната каса
Софийският градски съд във вторник временно отстрани от длъжност директора на НЗОК Жени Начева, на която преди ден бяха повдигнати две обвинения за престъпления по служба, и която не се съобрази с "очакването" на премиера да подаде оставка.

Така в критичната за здравеопазването ситуация секторът е на автопилот, тъй като няма и здравен министър. Божидар Нанев подаде оставка преди три седмици, след като стана първият действащ министър с повдигнато обвинение – за неизгодна сделка с "Тамифлу".

Начева е обвинена, че през първата половина на миналата година, в качеството си на финансов директор на НЗОК, е превишила правата си и допуснала на болница в Сливен да бъдат отпуснати 800 000 лева повече. Освен това обвинението твърди, че като директор на касата Начева разпоредила на столичната Здравна каса да бъдат отпуснати близо 840 000 лева допълнително на ВМА и на частната болница "Токуда".

Според прокуратурата Начева е оказала влияние при конкурса за назначаването на шефове на РЗОК в страната. Допуснати са били нейни близки, които не отговарят на условията.

Не съм извършила законово нарушение, защото Здравната каса има ясни правила как се правят плащания, каза Жени Начева пред съда във вторник. Адвокатите ѝ твърдят, че няма престъпление, защото няма извършени плащания. Пари са преведени само на ВМА, но за извършена дейност, която е фактурирана и е по клинични пътеки, добавиха адвокатите ѝ.

Според тях Начева нямало как да оказва влияние на конкурсите за назначаване на шефове на регионалните здравни каси, а парите за болницата няма как да отпуска еднолично, тъй като НЗОК има управителни и надзорни органи.

По закон Здравната каса има право да плаща на болниците за извършената от тях дейност, дори ако сумата надвишава лимитите, ако при проверка се установи, че работата е реално извършена.

Обвинението поиска Начева да бъде отстранена от длъжност, за да не укрива доказателства и да не оказва натиск върху свидетели.

В подобни случаи, когато става дума за лица на отговорни публични длъжности, съдът обикновено се съобразява с искането на прокуратурата. Поради тази причина най-вероятно Начева и адвокатите ѝ няма да обжалват решението. Въпреки това обаче Начева не "послуша" премиера да си подаде оставката и се стигна до съдебното ѝ отстраняване.

Пред репортери тя заяви, че откакто са ѝ повдигнати обвиненията в понеделник, не е говорила с Бойко Борисов. Ще реши дали да подаде оставка от поста след среща този следобед с депутатите от ГЕРБ, които са ѝ гласували доверие да оглави НЗОК. По-късно от ПГ на ГЕРБ обаче съобщиха, че нямат предварително определена среща с Начева и тя няма да присъства на заседанието на групата. 

В момента единствената ми грижа и тревога е да се запази стабилността в НЗОК, защото знаем какви проблеми има там, каза Начева на излизане от съда.

По повод твърдението, че е оказала влияние при назначаването на шефове на регионалните каси, Начева заяви, че няма приятели сред тези, които са се кандидатирали. Ако има нещо нередно в това, което съм правила, нека се установи, но аз няма от какво да се притеснявам, заключи Начева.

Тя стана шеф на Здравната каса през февруари т.г., след като беше предложена за поста от ГЕРБ и лично от финансовия министър Симеон Дянков. Преди това оглавяваше бюджетната дирекция на НЗОК. С идването си на власт новото правителство обяви, че Здравната каса е била управлявана безобразно, че е в лошо финансово състояние и дори, че е източвана. Това не попречи на ГЕРБ да предложат за шеф на НЗОК именно Начева, в чийто ръце бе финансовото управление на институцията.

Преди ден прокуратурата съобщи за повдигнато обвинение и срещу бившия зам.-здравен министър и председател на Управителния съвет на Здравната каса Емил Райнов, както и срещу Веладин Битолски, член на Националния съвет на БСП и бивш шеф на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев.

Райнов бе обвинен за търговия с влияние, а Битолски, че заедно с Райнов са искали пари от шефове на фармацевтичния дистрибутор “Търговска лига“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?