Съдът отстрани Владимир Буковски от президентската надпревара в Русия

Съдът отстрани Владимир Буковски от президентската надпревара в Русия

Върховният съд на Руската федерация отстрани окончателно известния писател и дисидент от съветско време Владимир Буковски от надпреварата за президентския пост. Това съобщи в петък агенция "Интерфакс".

Въпросът за регистрацията на кандидатурата на Буковски бе разгледан от Централната избирателна комисия (ЦИК) на 22 декември и самата регистрация тогава бе отказана. Като основна причина за това бе посочено двойното гражданство на Буковски – руско и британско. Сред другите претенции на ЦИК бе и липсата на "ценз за уседналост", защото в последните десет години Буковски не е живял на руска територия, каквото е изискването на закона.

Освен това членовете на ЦИК са имали и възражения за неговата професия и за образованието му. Както съобщава радио "Ехото на Москва", на заседанието на избирателната комисия станало дума "че в заявлението си Буковски е написал, че е писател, но не представил документи, че е именно такъв". Някои от членовете на ЦИК имали претенции и към копието на дипломата на Буковски от университета в Кембридж. Според тях копието не било оформено "по надлежния начин".

Междувременно правото на Буковски да участва в президентските избори му беше отнето още на 19 декември от Конституционния съд, който отказа да разглежда въпроса за участие в изборите на лица с двойно гражданство.

Адвокатите на Буковски обаче обжалваха решението на ЦИК пред Върховния съд на 26 декември. Същия ден съдът призна за законен отказа от регистрация на четирима други кандидати.

Към момента в ЦИК официално са регистрирани двама претенденти с нищожни шансове за успех – лидерът на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски и лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов. Подаването на документите на сочения за фаворит на изборите – първия вицепремиер Дмитрий Медведев, издигнат от прокремълската партия "Единна Русия" – ще стане след Нова година.

Соченият за кандидат на опозицията Борис Немцов се отказа от надпреварата. Другите двама, които се очаква да подадат документи като независими - Михаил Касянов и Андрей Богданов – в момента събират по 2 млн. подписа – необходимият минимум за кандидатиране. Те трябва да направят това до последния обявен от ЦИК срок – 16 януари.

Споделяне

Още от Свят